Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mindig tudni, mit akar a használó: a prediktív elemzőeszközök használata átalakítja a könyvtári döntéshozatalt

A nagyvállalatok, különösen az ügyfeleiknek termékeket és szolgáltatásokat kínáló cégek számára a prediktív elemzés és a gépi tanulás a szakmai eljárások rohamosan fejlődő területét jelentik. Az a képesség, hogy jobban megértsük a nagy adattömegek mozgását egy cégen belül, illetve hogy kiaknázzuk ezeket az adatokat az ügyfelek igényeinek kielégítése érdekében, ügyfélszolgálati szempontból felbecsülhetetlen. Néhány könyvtáros azzal állt elő, hogy ezt a fajta adathasználatot könyvtári szolgáltatási környezetben is lehetne kamatoztatni. Jelen cikkben a szerzők bemutatják, hogyan lehet gépi tanulási algoritmusok és prediktív elemzőeszközök fejlesztésével és használatával proaktív módon megérteni a könyvtárhasználati szokásokat. Noha a könyvtárak jók az adatgyűjtésben, gyakran statikus és elavult adatokra támaszkodunk az értékelés során. Egy Automated Library Information Exchange Network (ALIEN) nevű gépi tanulási rendszer használatával jobban megérthetjük a tételek mozgását a gyűjteményben, és jobban kiszolgálhatjuk ügyfeleinknek, a könyvtár használóinak az igényeit. (Mindig tudni, mit akar a használó: a prediktív elemzőeszközök használata átalakítja a könyvtári döntéshozatalt; sajnos csak autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról