Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Minikonferenciát tartanak, lektorált cikket írnak a hallgatók - könyvtáros támogatással

A "beépített" könyvtárosság azt hozza magával, hogy a könyvtárosok egyre nagyobb mértékben vonódnak be az egyetemek életébe, ami új pedagógiai megközelítéseket követel meg tőlük. Ennél fogva az egyetemi könyvtárakban egyre nagyobb teret kap azoknak a készségeknek és képességének az oktatása, amelyek a hallgatók majdani munkahelyén való sikeres helytálláshoz szükségesek. A könyvtárosok ennek a küldetésnek a megvalósításában támaszkodhatnak a saját információkezelési, digitális írástudási és technológiai, valamint a tudományos kommunikáció terén meglevő készségeikre. Egyúttal építhetnek a hallgatók autentikus tapasztalataira is.
Így a Sydney-i Műszaki Egyetem "Energiatudomány és technológia", fizika szakon a harmadik szemeszterben kínált elméleti kurzusában a már korábban is szerepelő információtechnológiai jártasság, az etikus és kultúraközi szemlélet, valamint a közösség iránti elkötelezettség bekerült a kritikai és önálló gondolkodás, kezdeményezőkészség, innováció, csoportban való együttműködés, a tudományos munka kontextusainak ismerete stb. Emellett a könyvtár szerepet kapott a tankönyvekre alapozott oktatás helyett a kihívást jelentő és a bevonódást elősegítő élményekre épülő oktatás megteremtésében. (Eközben nem akarták szem elől téveszteni a szakmai tartalmakat sem, mivel ezeknek a természet- és műszaki tudományos képzésben központi szerepük van.) A döntést az is motiválta, hogy az oktatók többnyire nem rendelkeznek formális oktatási és értékelési képzettséggel az információs műveltség terén, míg a könyvtárosoknak régóta van tapasztalatuk az információkeresési és -értékelési készségek fejlesztésében.
A kurzusért felelős oktató szerint a könyvtárosok bevonása olyan új készségekkel gazdagíthatja az oktatást, mint a digitális és tudományos publikációs írástudás. A könyvtár marketinggel és kommunikációval foglalkozó munkatársainak kiterjedt tapasztalata jól hasznosíthatónak bizonyult az írásbeli kommunikáció, a rendezvényszervezés, továbbá a grafikai tervezés során is. A könyvtárosok segítségével a hallgatók irodalomkutatást végeztek, statisztikai workshopokon vettek részt, és kipróbálhatták, hogy milyen lektorált cikkeket írni és minikonferencián előadásokat tartani. A kurzus gyümölcseként a hallgatók elindítottak egy nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratot PAM Review: Energy Science and Technology címmel, belekóstolva a tudományos munka gyakorlati oldalába. Ebben segítségükre volt az egyetem kiadója, az ePRESS is, amely a könyvtárhoz tartozik. (A jövő felsőoktatási könyvtárai az új generáció autentikus tanulásáért; ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról