Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Minikönyv-gyűjteményhez jutott a pápai városi könyvtár

Több mint ötezer darabból álló minikönyvgyűjteményhez jutott a városi könyvtár. A kis méretű köteteket folyamatosan dolgozzák fel, és hamarosan megnyitják a különleges minikönyvtári részleget.
Hermann István könyvtárigazgató felidézte, az intézmény mindig gyűjtött minikönyvet. Négy éve Tari József pécsi gyűjtő minikönyvtárából szerveztek kiállítást. Kiderült, hogy a kollekció több mint ötezer darabos. A nyugalmazott nyomdász lakásának helyszűke, illetve amiatt, hogy egyik gyermeke sem szeretné örökölni, gondozni a gyűjteményt, a közelmúltban felajánlotta azt egymillió forintos jelképes összegért a pápai bibliotékának.
- Ez azt jelenti, hogy durván 180-200 forintos árért vásároltuk meg a köteteket. Ma a minikönyvek ára a tartalomtól, kiviteltől függően általában ezertől öt-hat ezer forintig terjed. Úgyhogy örömmel vettük meg a gyűjteményt, melyet idén szakmailag feldolgozunk, külön lefotózva a borítóoldalakat, címlapokat. Ezáltal rögtön a könyvre jellemző képpel kereshetők vissza a kötetek az interneten, online katalógusunkban, illetve külön minikönyvtárként is elérhetők lesznek - számolt be az igazgató.
Céljuk a minikönyvtárral a kuriózum jellegen, a látogatók fogadásán túl, hogy kutatások indulhassanak meg a minikönyv-gyűjtés területén, elsősorban szakdolgozatok, cikkek formájában. Mivel kis méretük miatt könnyebben eltulajdoníthatók, ezért zárt szekrényben tárolják a minikönyveket, de a duplum példányok bemutatásával kézbe foghatóan is megtekinthetők lesznek. A minikönyvtár előadásszerű látogatása bejelentkezés alapján lesz lehetséges. Hivatalosan október 7-én nyitják majd meg, fűzte hozzá Hermann István könyvtárigazgató.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról