Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Miniszterelnöki éleslátás: a könyvtárak az ország fejlődésének eszközét jelentik

Nemcsak Macron (vö.: link ), hanem a holland Den Uyl miniszterelnök is beleszólt közvetlenül a könyvtárak ügyébe. 1975-ben ma is felettébb aktuális összefüggésekre hívta fel a figyelmet: az információhoz való hozzáférés szabadságáról, az iskolai könyvtárak és az élethosszig tartó tanulás stb. ügyéről beszélve.
Feltűnő, hogy a miniszterelnöknek milyen határozott képe van a könyvtárakról. Látja, hogy a Hollandia fejlődésének egyik feltétele a könyvtári működés megfelelő minősége. Rámutat arra, hogy iparágak mennek csődbe, és tudásalapú társadalom jön létre. 2.0-s munkaerőre van szükség, ami többet jelent, mint a kétkezi munka. Az egész életen át tartó tanulás elve megköveteli, hogy minden életkorban biztosított legyen a tanulás lehetősége, melynek feltétele az információ hozzáférése is - mindenki számára egyenlő feltételekkel. A könyvtári rendszer egészében áramolnia kell az használók számára szükséges irodalmaknak - Hollandián belül, ugyanakkor a nagy külföldi könyvtári központok használatának lehetőségét is beleértve. Ennek egyik feltétele a megközelíthetőség, másik a könnyen kezelhető katalógusok.
A hírt most közreadó Mark Deckers könyvtári tanácsadó szorgalmazza, hogy a mostani holland miniszterelnök, Mark Rutte is beszéljen a könyvtárak szerepéről - például a digitális analfabetizmus csökkentési lehetősége kapcsán. (ref: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról