Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mire jó a biblioterápia? -- Új könyv a témában!

Sok száz éve ismerik, más művészetterápiákhoz képest mégis kevéssé elterjedt az olvasásterápia.
A betegek fele már négy hónap után jobban érezte magát, mint hagyományos antidepresszánssal kezelt sorstársai, egy év múlva pedig mindannyian sokkal könnyebben viselték a depresszióval kapcsolatos problémáikat. Ez a summázata a Glasgow-i Egyetem munkatársai által végzett, két éve publikált vizsgálatnak, melynek során a kétszáz résztvevő felét biblioterápiával -- ez esetben nem egy szépirodalmi művel, hanem a kutatást vezető professzor, Christopher Williams depresszióval foglalkozó könyvével -- kúrálták.
Bár efféle adatszerű bizonyítékokból máig kevés áll rendelkezésre, 'a rendszeres olvasás az élet bármely területén képes lehet gyógyítani, megszabadítani a fájdalmaktól, a mindennapok béklyóitól, ajtót nyitni egy másik világ felé' -- foglalja össze tapasztalatait a HVG-nek Andrea Gerk német írónő, biblioterapeuta. Ő az utóbbi években klinikákon, kórházakban, óvodákban, idősotthonokban és fegyintézetekben járva kutatta a biblioterápia hatását, amit nemrégiben Az olvasás mint orvosság című kötetben összegzett.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról