Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


MISZJE - a haszonkölcsönzések után is jár jogdíj

Sokakat kifejezetten meglepetésként ér, hogy a haszonkölcsönzések után egyáltalán jár jogdíj, pedig nemcsak a szerzők és a fordítók, hanem a szerkesztők is részesülnek a könyvtári kölcsönzések után járó összegből.
Nyílt napot tartottak a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) Bajza utcai irodájában. A 2009-ben alakult szervezet a könyvtári haszonkölcsönzések után járó jogdíjak kifizetésével foglalkozik. Az egyesület a naptári évre az állami költségvetésből kap meghatározott összegű jogdíjkeretet, amelyet az egyesület működésének fenntartását szolgáló kezelési költség levonása után feloszt a jogdíjra jogosultak között.
Csepregi János, a MISZJE irodavezetője a nyílt napon elmondta, hogy nem mindig könnyű felkutatni a jogosultakat, hiszen a romantikus regények, lektűrök szerzői vagy fordítói gyakran álnéven jelentetik meg írásaikat vagy fordításaikat. Sokakat kifejezetten meglepetésként ér, hogy a haszonkölcsönzések után egyáltalán jár jogdíj, pedig nemcsak a szerzők és a fordítók, hanem a szerkesztők is részesülnek a könyvtári kölcsönzések után járó összegből. A jogdíjra vonatkozó jogosultság a szerző halálát követően még hetven évig áll fen, ez idő alatt az örökösöket illeti meg az összeg. A minimálisan kifizethető tétel tízezer forint, viszont az ennél alacsonyabb összegű jogdíjak halmozódnak, és ha öt éven belül elérik ezt a minimális szintet, akkor kifizethetővé válnak. Az adott naptári évben egy jogosult részére kifizetett összeg azonban nem haladhatja meg a 250 000 forintot.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról