Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Mit árulnak el a hatalomról a szilikonmellek és a plasztikázott fenekek? - Rizsporos hétköznapok

A divat is lehet a hatalom eszköze, a női divatot pedig az ókor óta jellemzi, hogy nem tudja olyannak elfogadni a női idomokat, amilyenek.
Ha lezajlik egy jelentősebb és a nőket is érintő társadalmi változás, akkor hirtelen a testük is némileg felszabadul - ezt a következtetést vonta le a divat és a hatalom kapcsolatából a történelmi témájú könyvekkel berobbant, amúgy jogászként dolgozó író és blogger Budai Lotti, aki a Rizsporos hétköznapok című blogjában link és Facebook-oldalán több tízezer követővel oszt meg olyan érdekességeket, amelyek "alulnézetből" mutatják be a történelmet. A bejegyzéseiből kiderül, hogy a 14. században miért borotválták le a szemöldöküket a nők, és miért mostak fogat vizelettel. Vagy az, hogy a bélyeg hogyan lett a flörtölés eszköze a viktoriánus korban.
Budai Lotti szerint a divat története a deformációkényszernek és a természetes női test átalakulásának a története. "A nőnek mintha mindig kellett volna, hogy olyan része legyen, ami természetellenesen nagy vagy kicsi". Így lett divat, a kitömött fenék vagy a fűzőkkel mérhetetlenül szűkre szabott derekak, de a szilikonmellek vagy a plasztikázott fenekek is valahol ebbe a sorba illeszkednek. "Megszabadultunk a krinolintól, jött a miniszoknya, de mintha még mindig nem lennénk kibékülve a női testtel" - mondja Budai Lotti, hozzátéve, hogy hivatalosan ugyan ma már elvileg nő és férfi egyenlő, "bár talán csak az egyenlőtlenségek váltak rejtetté, ahogyan a deformáló eszközök a bőr alá kúszva implantátumokká."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról