Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mit ér a könyvtáros, ha ír? - Hajnal Ward Judit

Üdvözlet a tengerentúlról! (Részletek Hajnal Ward Judit: Újranyitott könyvtár, Szöveg és szerzője című bevezetőjéből, Kalligram, megjelenés várható időpontja: 2023 második fele)

Kihalóban lévő embertípus vagyunk mind, akik még olvasunk. Sőt írunk, szerkesztünk, korrigálunk, tartalmakat gyártunk és tárunk fel, könyveket rendszerezünk és ajánlunk.
...
Az írás magányos tevékenység. Nem tehetünk ki egy képernyőképet a Facebookra, hogy olvassátok és irigyeljetek: ma tizenkétezer karakternyi szöveget írtam. Nem készül TikTok-videó a diadaltáncról, amit a szerző eljár, amikor a könyve hosszas huzavona után végre megjelenik.
...
Ismeretes, hogy az amerikai szerzők többsége nem jókedvéből, hanem publikálási kényszerből ír. A könyvtáros sem kivétel. Publish or perish, szó szerint, publikálj vagy pusztulj, némileg szebben, de ugyanazzal a tartalommal: írj vagy leírnak!
...
Ha az embernek van mondanivalója, írja meg! Ez elvileg fordítva is áll: csak akkor írjunk, ha van mit. Harminc cikkből egy harmincegyediket gyártani legfeljebb talán akkor megbocsátható, ha tényleg nagyon kell az önéletrajzba, az állásunk függ tőle. Még mindig jobb, mint egy hevenyészett szöveget pénzért leközöltetni valamelyik parazita lapban.
...
Egy tanulmány vagy esszé összefoglalja az aktuális témát, közkinccsé teszi a bevált megoldásokat, beszámol sikerekről (esetemben akár kudarcokról is), emellett arról is átfogó képet ad, hogy mivel töltötte a könyvtáros az idejét az elmúlt időszakban. A szöveg nemcsak dokumentálja a számadatokban nem megjeleníthető eredményeket, hanem reflektál, olykor ironikusan, és perspektívát kínál szerzőnek és olvasónak egyaránt.
...
Nem minden könyvtáros Borges, de bármiféle írás remek ujjgyakorlatnak is tekinthető, és kiválóan hat szellemi berozsdásodás ellen.
...
Ha a néhány, szubjektív szerzői lencsén keresztül nyújtott pillanatfelvétel és amerikai könyvtári helyzetkép párbeszédeket kezdeményez, gondolkodásra ösztönöz vagy bizonyos döntésekhez közelebb visz, esetleg arra készteti az olvasót, hogy maga is tollat vagy billentyűzetet ragadjon, akár csak naplóírás vagy egy baráti e-mail erejéig, már megérte.

Hírforrás: Hajnal Ward Judit
2023. szeptember 03.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=mit_er_a_konyvtaros_ha_ir_-_hajnal_ward_judit
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról