Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Mit kell tudnod, mielőtt könyvtárszakra mennél? (olvasóink szavazatára)

A cikk öt különböző szempontból foglalja össze könyvtárszakot végzettek nyilatkozatai alapján, hogy miért érdemes - vagy nem érdemes - a szakot elvégezni.
- Sok könyvbarát választja a könyvtárszakot. Elavult könyvtárszemlélelettel. Nem tudják, hogy a tájékoztatás és gyűjteményfejlesztés csak két feladat a szerteágazó munkában. Sok különböző gyűjtemény, archívum, katalogizálás, könyvtárközi kölcsönzés van. Több különböző tudományterületen. Ezért a szakra jelentkezőknek tágabban kell gondolniuk a feladatokra. Érdemes önkéntesként előbb kipróbálni a pályát. Vagy csak látogatóként megfigyelni a konkrét feladatokat. Megkérdezni könyvtárosokat.
- Át kell gondolni a szakirányokat. Sokan lokáció alapján választanak egyetemet. Pedig azt is érdemes előre megnézni, hol mit tanítanak. Akár online képzéseket is lehet választani. (Pl. érdemes a MOOC rendszerekben körülnézni, úgy mont Udemy, Coursera, edX stb. - szerk.)
- A diploma értéke. Bár a cikk az amerikai felsőoktatási tandíjakat mutatja be, de a könyvtárszakra vágyók elgondolkodhatnak az itthoni helyzeten is. A könyvtárosi fizetés összevethető a tandíjakkal. A különböző intézmények tandíjai egymással. Illetve más szakok tandíjai a szakmákban kapható fizetéssel. A cikk üzenete, hogy érdemes a "kutatást elvégezni" és az anyagiakon gondolkodni.
- Óvakodj a kiégéstől. Egy amerikai kutatás szerint a könyvtárosként dolgozó és párhuzamosan könyvtári tanulmányokat végzők háromnegyede élt már át kiégést (bit.ly/StudyBurnout ). A munka és a tanulás túl sok egyszerre, a könyvtárosoktól elvárják, hogy gyakorlatot szerezzenek. A cikk tanácsa, hogy mindenki azonosítsa határait, és figyeljen magára.
- Legyél nyitott a gondolatokra és érzelmekre. A tanulmányok közben érdemes minél több szakmai ismeretet begyűjteni. Több területen is elmélyedni. Már csak azért is, mert a terület folyton változik. Alkalmazkodni kell tudni a változásokhoz. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról