Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mit keres egy agár a tanteremben?

Még mindig folyik a verseny: melyik hazai könyvtár vezeti be először az olvasásterápiás kutyát? Vö.: link (MG)
- Belépve az osztályterembe, nyoma sem volt annak a kellemetlen, torokszorító érzésnek, ami pedig minden iskolában el szokott fogni. A gyerekek egymással szemben ültek, és mindenki elmélyülve molyolt egy feladatlapon. A tanári asztalon egy tányérban almaszeletek, olajos magvak kínálták magukat, egy-egy gyerek felállt, odament Dórához, és feltette a kérdéseit a feladatra vonatkozóan, majd visszaült, és folytatta a munkát. Ez a kép fogadott, amikor beléptem a Tág Világ iskola első osztályos tanulóinak termébe.
Az iskolában három kutya is segíti az oktatást, mindhárman Helga kutyái. Egy agár, egy szálkás szőrű tacskó és egy vizslakeverék. Helga elmondja, hogy a gyerekek nem nyúzzák a kutyákat, akik azért így is hihetetlenül elfáradnak egy-egy "munkanap" után. Egy nap általában egy kutya van a gyerekekkel. Ők nem terápiás kutyák, ők "csak" jelen vannak a teremben: ezt nevezik állat asszisztált oktatásnak, ami egyedülálló Magyarországon.
Helga elmondja, hogy a gyerekek rendkívül odafigyelnek rájuk: nincs a földön szemét, mindig rend van, mindig van víz, csukva van az ajtó - felelős állattartást, felelősségvállalást tanulnak. Az ebek a tanulásba is bevonódnak, pl. van olyan kisgyerekek, aki kifejezetten az agárnak akar olvasni, odakucorodik hozzá, és felolvassa az adott szöveget. "A kutyák olyat tudnak csinálni a gyerekekkel, amit az ember/pedagógus nem."

Régebbi hírforrás(ok): Olvasásterápiás kutyák a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról