Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mit kezdjünk az email-áradattal?

A hivatali e-mailezés már eddig is sok gondot okozott, mivel a dolgozók munkaidő alatt rengeteg viccet vagy pornóképet küldözgettek egymásnak, de most egy sokkalta nagyobb problémával kerültek szembe a cégvezetők: hogyan tárolják azt a töménytelen mennyiségű e-mailt, amelyek egyébként fontos üzleti információkat tartalmaznak. Az e-mail ma már egy tárolási rémálom, hiszen az összegyűjtött leveleket már annyi címszó alatt kell gyűjteni, hogy a rendszer lassan átláthatatlanná válik. (...) Peter Yarrington, az ausztráliai JB Were befektetési cég informatikai osztályának vezetője mondja: (...) Az elektronikus levelek egyre nagyobb csatolt file-okat tartalmaznak, és a vásárlókkal folytatott kommunikációnak is egyre nagyobb részét teszik ki. "Egy olyan vállalkozásnál, mint amilyen a miénk, egyre nagyobb email-forgalmat kell lebonyolítani, és egyre jobban rá kell hagyatkoznunk a kommunikációs és tárolási mechanizmusra. A tárolás a kulcsszó. Dolgozóink úgy használják mailboxukat, mint egy elektronikusan megtölthető szekrényt. Minden beérkező anyagot elraktároznak, megőriznek a jövő számára, mintegy dokumentálva az ügyféllel folytatott kommunikáció lépéseit. Ebben az a kihívás, hogy a lehető legbiztonságosabb módon kezelni tudjuk a felhalmozódó hatalmas mennyiséget: tároljuk, és megvédjük a különböző vírusoktól." - mondja Yarrington. Az elektronikus dokumentumok mintegy 30%-a sosem kerül kinyomtatásra, de adattárolási szakemberek véleménye szerint ezeket az "iratokat" is legalább 3 évig archiválni kell. "Szembenézünk azzal a kihívással, hogy nemcsak törvény nyújtotta kötelességünk lesz az e-mailek raktározása, de saját lelkiismeretünk miatt is megvédjük majd ügyfeleink adatait. Elérkezett az az idő, amikor a cégek kifejlesztik és alkalmazzák majd saját adattárolási politikájukat. Ráadásul Ausztráliában a pénzügyi szolgáltatások reformjáról szóló új törvény is hatással lesz erre a területre. Kimondja, hogy ha a cég tanácsot ad az ügyfélnek, azt rögzíteni és tárolni kell. Ha az e-mailt elfogadják majd, mint új információrögzítési formát, akkor valószínűleg évekig is tárolni kell majd őket.
Természetesen rengeteg új szoftvert fejlesztettek már ki, amelyek segítségével könnyebben lehet majd az e-maileket tárolni. De Yarrington szerint az a legegyszerűbb, ha a tárolásra szánt leveleket CD-re mentjük. A nyomtatás elkerülésével sok fa életét is megmenthetjük, és biztos, hogy nem vesznek el az adatok sem. Valószínűleg sokkal olcsóbb is disken tárolni a dokumentumokat, mint poros iratszekrényben halmozni őket.

Hírforrás: Infinit Hírlevél, 170. szám, 2002. szeptember 19., link
2002. szeptember 25.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=mit_kezdjunk_az_email-aradattal
Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, 170. szám, 2002. szeptember 19., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról