Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Mit lehet még tanulni egy MLIS (könyvtár- és információtudományi master) diploma után? (olvasóink szavazatára)

A tanulásnak a könyvtárosok körében sem kellene véget érnie a diplomázással, mivel a szakma többek közt pont az innovációról és az élethosszig tanulásról szól. Vannak, akik nem vágynak doktori címre, de többet szeretnének tanulni egy szakmai továbbképzésnél. Számukra ajánl néhány lehetőséget a Library Journal - főleg amerikai fókusszal, de az ajánlott továbbtanulási területek miatt a hazai könyvtárosoknak is releváns. Ilyen programok közt szerepel az információmenedzsment, az adattudomány vagy a digitális projektek. Továbbá a könyvtáron belüli specializálódás, például a gyermek- és ifjúsági könyvtáros, vezetés és szervezés, archívum és iratkezelés.

- Az Arizona Egyetem programjai közt szerepel az archiválás, jogi és orvosi információk. Mások a fejlődő technológiákra fókuszálnak, az adattudományi képzésben megjelenik például az adatelemzés, adatbányászat, természetes nyelvi elemzés (NLP). A program azért is jó, mert papírt tud adni egy olyan területről, amiről sokan már informálisan vagy tapasztalati úton szereztek tudást. A papír pedig még mindig sok munkaadónak fontos.
- A San José Egyetem posztgraduális képzést kínál az MLIS diplomával és tapasztalattal rendelkezőknek, hogy frissítsék tudásuk. A képzésen tanítanak például adattudományt, digitális archiválást, digitális szolgáltatásokat, információs architektúrát és webprogramozást. Ezenkívül kínálnak régi könyves képzést is, ahol a tananyag évente változik. Szerepel benne többek közt könyvkötészet, gyűjteménykezelés, történelem, elektronikus források.
A képzések nem mindenhol végezhetők támogatott formában. De a Library Journal megkérdezettjei szerint mindenképp megéri. Például egy katalogizálással és metaadatokkal foglalkozó könyvtáros a webprogramozás és információs architektúra képzést végezte el. Így a munkahelye újabb projektekbe, új fejlesztésekbe is be tudta vonni. Stabilabb lett a pozíciója.
Mások felhívják a figyelmet, hogy olykor a képzés előtt előtanulmányokra is szükség lehet. Mivel a bölcsészképzésben nem feltétlen tanítják meg a programozás alapjait, ezért pár alapkurzus vagy online tanfolyam nélkül például a Javascript / jQuery tanulása nehézséget okozhat.

Az ALA összesen 39 mesterképzés után végezhető posztgraduális képzést kínál link . Ezek közül 24 program teljes mértékben online is végezhető. Hasznos lehet mindazoknak, akik feljebb szeretnének lépni a ranglétrán, más könyvtártípusban dolgoznának, vagy egyszerűen csak modernizálni szeretnék a tudásukat. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról