Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mit tanulhatunk az információs műveltségről az egyetemi oktatóktól?

Az információs műveltség (IM) volt a témája a torontói York Egyetem 24 oktatójával készített félig strukturált interjúknak.
A diákok tudásában lévő hiányok meglepték és megzavarták az oktatókat, más esetekben azonban empatikusak voltak, és felismerték, hogy a hallgatók csak gyakorlással és segítséggel fejlődhetnek ebben. Ilyen támogatandó terület például a tanulmányírás, a kutatási kérdések jó megfogalmazása, a tudományos források feltérképezése és az adatbázisokban való keresés, de a kritikus gondolkodást is fontosnak tartották. Az oktatók szerint komoly hiányosságaik vannak a diákoknak a források szintetizálásában. Az egy-egy témával kapcsolatos eltérő álláspontok zavarják őket, nehezen tesznek különbséget aközött, hogy valakit szó szerint idéznek, vagy csak hivatkoznak a véleményére, így tudatlanságból még plágiumba is keveredhetnek. Saját álláspontjuk kialakítása és megjelenítése is nehéz számukra. A társadalomtudományi oktatók a terület sajátosságaiból adódóan a hallgatókat könyvtári források használatára ösztönözték, míg a többiek sok esetben az internet adta lehetőségekkel is megelégednének. (Mit tanulhatunk az információs műveltségről az egyetemi oktatóktól?; ref.: Jávorka B.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról