Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mit tartanak fontosnak megbeszélni az Amerikai Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlésén? (olvasóink szavazatára)

2022 júniusában az ALA éves konferenciáját 2019 óta először ismét személyesen rendezik. A teljes programból két nagyobb témakört, azon belül témákat emelünk ki.
I. Könyvtárhasználat bárki számára, esélyegyenlőség
1. A migrációs folyamatokról könyvtári vándorkiállítás lesz, ezt előkészítik
2. Nemek közötti egyenlőséget szolgáló STEAM programok a többnyire alulreprezentált latin-amerikai népességnek
3. Sokszínűség, egyenlőség, befogadás: akadálymentesítés a könyvtárépületekben; fogyatékossággal élő kisgyermekek befogadása és méltányos bánásmódja a nyilvános könyvtári programokban; könyvtári stratégia a siket közösség bevonására; online könyvklubok értelmi és fejlődési fogyatékossággal élő felnőtteknek;
4. Tinik, fiatal felnőttek bevonása: Kidlit használata a veszélyeztetett fiatalok elérésére és bevonására: öt szerző osztja meg tapasztalatait, akiknek veszélyeztetett fiatalokként menedék volt a könyvtár, ill. stratégiákat a hozzájuk hasonló gyerekek elérésére, bevonására; TikTok és könyvtárak: TikTok: egy erőteljes partnerség.
5. Családok bevonása: várandós szülők, újszülöttek szülei; családok a könyvlistákon túl, azaz a rasszok és a kultúra könyvtári oktatásával; Top 10 tiltott könyv: két szerzővel személyesen találkozhatnak;
6. Színesbőrű közösségekhez mélyebb kapcsolódás
7. Történelmileg alulreprezentált fiatal felnőtt olvasók (BIPOC, LMBTQIA+, fogyatékkal élők, neuro-divergensek stb.) bevonása. Öt debütáló, érintett szerző mesél arról, hogyan élték meg, amikor nem látták magukat a szépirodalomban. A foglalkozáson taktikákat is tanulnak.
8. Könyvtári terek, programok újragondolása: hagyományosan marginalizált közösségek is felfedezhessék a természetet, csökkentve ezzel a zöldterületekhez való hozzáférés egyenlőtlenségét.
9. Inkluzív, önköltséges programszervezés vállalkozóknak
10. Útlevél-szolgáltatások a könyvtárban.

II. Fenntartható fejlődés: 1. SustainRT Lightning megbeszélések - Fenntarthatósági Kerekasztal sok könyvtártípusra; 2. Éghajlati igazságosság: fenntarthatósági programok létrehozása EDI-vel (EDI = equity, diversity, and inclusion), azaz az egyenlőség, különbözőség és befogadás alapján. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról