Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Amikor a cenzúra beavatkozik a könyvtár mindennapi életébe - Segít a könyvtáros egyesület!

Az Amerikai Könyvtár Szövetség (ALA) kiadójának gondozásában a közelmúltban megjelent új könyv - "Intellectual Freedom Stories from a Shifting Landscape" link - olyan eseteket sorol fel, amikor könyvtáros kollégák hasonló helyzetbe kerültek. A tartalomjegyzék jól jelképezi a probléma mélységét és kiterjedését iskolai, egyetemi és közkönyvtárakra. A történetek aktuális problémákra utalnak, mint például a Black Lives Matter, #metoo, LMBTQ+ és hasonló, gyakran vitatott kérdések.
A gyakorló könyvtáros számára nem meglepőek ezek a témák. A fejezetcímek első olvasásra kissé szenzációhajhásznak tűnhetnek, de bárcsak ne lenne rájuk szükségünk! Egy ilyen történet már önmagában jellemzi a jelenséget. Kettő trendre utal. Bármelyik felhívja a figyelmet a nagyobb problémára, a cenzúra jelenlétére a könyvtárban. Mindegyik leteszi a voksot az intellektuális szabadság mellett.
A Rutgers Egyetemen megesett botrány során egy felháborodott olvasó a könyvtár felgyújtásával fenyegetőzött. Jóllehet az állami egyetem hajlandó lett volna megvédeni a szólásszabadságot, a könyvtárigazgató másként döntött, és eltávolíttatta a kérdéses műalkotást a művészeti könyvtár kiállítóterméből 2016-ban. A könyv fejezetéből az is kiderül, hogy kit kiáltott ki bűnbaknak link .

Hogyan lehet megelőzni, hogy intézményünk neve ne ilyen összefüggésben járja be a világsajtót? A könyv tanúsága szerint a könyvtáraknak fel kell készülniük az ilyesfajta kihívásokra. A történetek azt bizonyítják, hogy nem egyedi esetekről van szó, amelyek a közösségi médiában fel-feltűnnek. A könyvtárosok közössége csak együtt képes felvenni a harcot a cenzúra ellen. Senkinek sem kellene egyedül, elszigetelten megvívnia a helyi cenzúra elleni harcot. A közösségi média mellett Amerikában a szakmai szervezetek is a kollégák segítségére sietnek ilyen esetekben. A könyvtár felkészültsége és felvilágosító tevékenysége a szólásszabadságról elengedhetetlen házon belül és közösségeinkben is. (ref.: Hajnal Ward Judit)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról