Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mit tettek a könyvtárakért és az ott dolgozókért? - Tíz éves az EveryLibrary (olvasóink szavazatára)

Az EveryLibrary nonprofit szervezet link 2012-ben indult. Nem volt akkoriban olyan, könyvtárakat támogató szervezet, amely segített volna megnyerni a helyi választásokat, ahol a tét a könyvtárak több milliárd dolláros finanszírozása. Az EveryLibrary politikai akcióbizottság. Célja, hogy növelje a könyvtárak választói támogatását. 2012-től több tucat könyvtári kampányhoz nyújtott professzionális, jótékonysági (ún. pro bono) tanácsadást és konzultációt link ). Több százmillió adódollárnyi finanszírozás elnyerésében segített. 2016-tól stratégiailag, taktikailag támogatott iskolai könyvtári közösségeket az oktatás- és adópolitikával kapcsolatban. Országszerte segítette az iskolai könyvtárak költségvetését és a könyvtárosi állásokat érintő kihívásokat. Mindezt ingyen, a világ minden tájáról érkező adományokból. A New York-i Henrietta Közkönyvtár igazgatója elmondta, hogy az EveryLibrary tréninggel segítette őket, hogy az új épületükről link szóló üzenetüket kidolgozzák és a legjobb formában juttassák azt el közösségükhöz.

Az EveryLibrary néhány eredménye az elmúlt 10 évből:
1. Harcoltak a könyvtárellenes, rossz törvények ellen, amelyek kriminalizálni akarják a könyvtári szakmát.
2. Petíciókkal és a közösségi médiában mozgósították az amerikaiakat: szorítsák vissza a szervezett könyvcenzúra-kísérleteket és álljanak ki az alkotmányos alapjogaikért.
3. Közvetlenül támogatta könyvtárosokat a Covid kezdetén a Glória Alapítványon (halo fund link ) keresztül, feltételek nélküli adományokkal.
4. Harcoltak az iskolai könyvtárak bezárása ellen országszerte. Segítettek megvédeni az iskolai könyvtárosok állásait.
5. Gyorsan reagáló adománygyűjtés számos könyvtárnak: pl. a közelmúltban a Ridgeland MS könyvtárat segítették, hogy nyitva tarthasson. A polgármester visszatartotta a támogatásokat, mert nem akart "homoszexuális könyveket" látni a polcokon.

Mivel az olvasás szabadsága továbbra is tűz alatt van, az EveryLibrary együttműködik több tucat helyi aktivistával és szervezettel, hogy a következő tíz évben is biztosítsa a forrásokat. "Személyes elkötelezettségük segített eloszlatni félelmeinket és megnyugtatni minket..." - mondja Jeannie Dilger, a Palatine (Illinois) Közkönyvtári Körzet ügyvezető igazgatója. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról