Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mit tud az adatkönyvtáros?

Az ismerős feladatok (adatállományok metaadatainak ellenőrzése és az adat-referensz interjú) mellett az adatkönyvtárosok a kutatók tevékenységét közvetlenebb módon is segíthetik az
- adatok elemzésével és
- adatvizualizációval (az adatok vizuális megjelenítésével). Számításba jöhet még a
- szöveg- és adatbányászat is, amelynek kapcsán főként a licencek, a felhasználóképzés és az újonnan keletkező (derivált) adatok kurátori gondozása területén játszhat szerepet a könyvtár. Emellett
- bibliometriai és alternatív metrikák (altmetrics) alapján történő számítások népszerűsítéséről is szó lehet, de ezeket el is végezhetik az adatkönyvtárosok.
A kutatást finanszírozó szervezetek gyakran előírják, hogy-egy-egy kutatáshoz készüljön
- adatkezelési terv.
Amikor a könyvtárosok segítenek ezek megírásában, hasonló készségekre van szükségük, mint amikor tanáccsal szolgálnak a felhasználóknak. Ehhez azonban ismerniük kell a finanszírozók előírásait és a helyi adatkezelési folyamatokat. Mivel az adatkönyvtárosok szolgáltatás-orientált szakma képviselői, természetes, hogy információkat gyűjtenek arról, hogy a kutatóknak milyen könyvtári támogatásra van szüksége és igénye. (Koltay Tibor)

Hírforrás: Koltay Tibor
2018. július 23.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=mit_tud_az_adatkonyvtaros
Régebbi hírforrás(ok): Adatkönyvtáros? - Igény lenne rá... link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról