Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mit tükröz a sajtónk? (demokráciában illetve autoriter környezetben)

A demokratikus társadalmakban a hírmédia célja nem az, hogy a világot mint olyat tükrözze, hanem hogy rávilágítson és a közönség figyelmét felhívja olyan problémákra és helyzetekre, amelyek megoldást kívánnak. [...] Alapvetően problémák uralják a hírtartalmakat, amelyek ezért természetük szerint rossz hírek lesznek. A pozitív vagy szokásos történések ritkán válnak hírré, mert ha a dolgok rendben vannak, nincs szükség külön figyelmet fordítani rájuk. [...] Habár a demokratikus kifejezés itt azt sugallná, hogy a problémák viszonylagos jelentőségéről nyílt folyamatban, sok egyén részvételével döntenek, valójában a híreket egy viszonylagos kisebbség formálja, akik a kormányzásban, a lobbikon keresztül az érdekcsoportokban, a PR-ben, reklámozásban részt vesznek (Shoemaker-Reese 1996). [...]
Az autoritárius rendszerekben a hírmédiának nem feladata a valóság tükrözése, sokkal inkább az, hogy azt a világot mutassa be, amelyet a hatalmon lévők valóságosnak tartanak. A hírmédia itt az állam fegyvere, amely segít fenntartani a hatalmat és megtanítani a közönségnek, hogy mely események, emberek és eszmék jutalmazhatók és büntethetők (Shoemaker 2006: 108). (idézi: Aczél Petra: Az álhír. Kommentár a jelenség értelmezéséhez.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról