Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mit változtassunk? Sokan kritizálják a könyvtár- és információtudományt (olvasóink szavazatára)

Kettős helyzetben vannak a könyvtárosok, hiszen a sok információ, álhír, félretájékoztatás miatt minden eddiginél nagyobb szükség van rájuk. Másrészt viszont a Covid, majd pedig a rezsi áremelkedés miatt sorban kezdik bezárni a könyvtárakat, teljesen vagy csak fizikailag. Az online jelenlétben pedig folyamatos kihívást jelent, hogyan tudja a könyvtár így is bevonzani a közönséget.
Az informatikus-könyvtáros (könyvtár- és információtudományi) képzések is igyekeztek lekövetni a könyvtárosokkal szembenálló kihívásokat. A Library Journal bemutat néhány képzést azzal kapcsolatban, hogy hogyan reagálnak a jelenlegi körülményekre:

- Emporia State University: 1902-ig visszanyúló képzés, de korát meghazudtoló módon innovatív. Jelenleg hibrid képzési formában működik 350 tanulóval. A kurzusok mind online, aszinkron formában elvégezhetők. A hagyományos könyvtári órák mellett szerepel jelenleg például az egészségügyi információ, innováció, design thinking, design és marketing. Emellett a hallgatók sok offline tevékenység közül választhatnak. Mindezt megfizethető tanulási költséggel, ösztöndíjakkal. Plusz 5500 hallgatóval alumni programot működtet, akik segítségével hetente küld ki állásajánlatokat a könyvtáros hallgatók számára.

- IUPUI School of Informatics and Computing: aszinkron online tanulási formában működik, sokféle specializációval, folyamatosan változó kínálattal. Pl. új lehetőség a facilitált tanulás specializáció, amelyben van szimuláció, mesterséges intelligencia, AR, VR. Az iskola szeretne segíteni a hallgatóknak, hogy a sok lehetőség közül megtalálják a saját útjukat. Pl. inkább hagyományos könyvtárban dolgoznának, vagy az online tanulást támogatnák? Az érettségi után bekerülő diákok aránya 20%. A hallgatók 60%-a pedig munka mellett szeretné képezni magát. Sokan vannak karrierváltók is, akik a könyvtárban keresik a jövőjüket. Az egyetem évente két karrier napot tart számukra, és az órarendbe is bekerült a karrierválasztás és az erre való felkészülés.

- San José State University: szintén online aszinkron tanítással működik. A saját szakjuk anyagai mellett hozzáférnek bármely más szak anyagaihoz. Tanulás közben chaten kérdezhetnek bármikor. Oktatói és hallgatói közt is sok a nemzetiségi, főleg latin-amerikaiak, emellett afroamerikai, ázsiai-amerikai és hawaii hallgatók is vannak. Az iskolában eseményeken, tanulócsoportokban találkozhatnak.

- Drexel University: az egyetem főleg a digitális bölcsészetre helyezi a hangsúlyt. A digitális források, archívumok, különböző formátumú információk rendezésére. A könyvtár- és információtudományt együtt kezelik az adattudománnyal, informatikával, mesterséges intelligenciával és információs rendszerekkel. A program interdiszciplináris és a tantervet évente felülvizsgálják.

- University of Illinois Urbana-Champaign: céljuk, hogy megtanítsák az információ helyes használatát különböző tudományágakban, úgy mint tudomány, kultúra, társadalomtudomány vagy kereskedelem. Így a hallgatók az egyetem után változatos helyeken találnak munkát: kutatásban, egyetemeknél, közkönyvtárakban vagy vállalatoknál (pl. eBay, Netflix). A diákok választhatnak, hogy a campuson, online vagy a kettő kombinációjában szeretnének tanulni. Az alumni hallgatók megosztják az álláslehetőségeket és mentorálják is a diákokat. A lényeg, hogy a diplomával az információs világ bármely területén elhelyezkedhessenek, és alakítani tudják azt a világot. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról