Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Mit vár a munkaerőpiac a könyvtár- és információtudományi képzéstől és továbbképzéstől?

A német Bundesamt für Arbeit und Soziales felkérésére előrejelzés készült a munkaerőpiac 2030-ig várható képesítési követelményeiről, melyet 2016-ban tettek közzé Foresight-Studie "Digitale Arbeitswelt" címen. Arra a paradigmára építettek, hogy az innováció és a "jó munka" (humánus munkafeltételek) a humán, a strukturális és a kapcsolati tőkétől függenek.
A szociális és a személyes kompetenciáknak a jövőben egyre nagyobb jelentősége lesz. Ezek a
- rugalmasság
- kreativitás
- adaptív gondolkodás
- szociális és interkulturális készségek
- kommunikációs jártasság
- csapatmunkára való képesség.
A Kultúrminiszterek Állandó Konferenciájának (KMK) képesítési keretrendszere a szociális, a módszertani és a személyes kompetenciát jelöli meg olyan követelményként, amivel egy végzősnek rendelkeznie kell, és csak egy elvárt kompetenciaterület vonatkozik kifejezetten a szakismeretekre. Mindez tükröződik a tantervekben, amelyek laboratóriumi és gyakorlati projektekkel, valamint gyakornoki munkával bővülnek. Újabb didaktikai koncepciók (pl. a fordított osztályterem módszere vagy esettanulmányok készítése) is bekerülnek az oktatásba. A tanulmány azt is feltárta, hogy az ún. tudományos írástudás (scientific literacy) fontossága növekedni fog, ezért az automatizált rendszerek szakszerű kezelése, az adatok keresése, értékelése és dokumentálása a képzési tervek részét kell, hogy képezze. Manapság és a jövőben továbbra is releváns az ismeretek adaptálása az alkalmazási környezetbe. Példaként említhető, hogy a speciális könyvtári szoftverek ismerete az információfeldolgozás és információszervezés átfogó kontextusában kap helyet.
A képzett munkavállalók hiánya miatt a hangsúly az alapképzésről a továbbképzésre tevődik át, ezért kérdés, hogy a régen diplomázott alkalmazottak miképp képezhetők tovább. (Az egyetemek munka mellett végezhető alapképzéssel és mesterképzéssel reagálnak ezekre a követelményekre.) Végezetül az individualizáció, a munka és a magánélet egyensúlyának szükségessége további kihívást jelent mind a könyvtári személyzet fejlődése, mind továbbképzése szempontjából. (Felkészülés a jövőre: a munka világának új követelményei a könyvtár- és információtudományi képzésben és továbbképzésben; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról