Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mitől lesz 'zöld' egy könyvtár?

Az előző hetekben szóltunk a környezettudatos könyvtárépítési vizsgálódásokról. Most a vonatkozó rendszerekről, szabványokról lesz szó, melyek új épület ill. átalakítás esetén is támpontot nyújtanak a zöld technológiához és szemléletmódhoz. A nagyobb rendszerek nemcsak támogatják a 'zöldesítést', hanem értékelést, besorolást is adnak az egyes épületeknek.
A fejlesztési kategóriákat tartalmazó rendszerben szerezhető pontok összességében minősítik a projektet, és így egyfajta reklámot is jelent. Ilyen kategóriák a vízhasználat, energiafelhasználás, légkör, belső környezet minősége, innováció, stb.
A már említett Fayetteville Public Library az új épület kialakítása során az amerikai Green Building Council (Környezettudatos Építés Egyesülete) LEED rendszerét vette alapul. További rendszerek:
- BREEAM (Környezeti Értékelési Eljárás). Ez a rendszer az Unió-s fejlesztések után a leginkább adaptálható az európai országokban.
- DGNB, mely nagyrészt német infrastruktúrán alapuló, új rendszer.
- Az EU minősítési rendszere, csak energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrások használatára koncentrál. Rugalmas rendszer, az elért célok nem hasonlíthatóak össze egyértelműen.
Magyarországon még nincs ilyen szabvány, de a külföldiek remekül használhatók. A HuGBC (Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete) összegyűjti a rendszereket, ismertetést ad rólunk, ezen kívül hírt adnak konferenciákról és továbbképzési lehetőségekről.
Linkek: LEED, BREEAM link (BREEAM magyarosítása - kevés információval: link ), DGNB: link Green Building Programm: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról