Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mobiltelefonos alkalmazás könyvtárosoktól: naponta ajánl egy kortárs irodalmi művet

2017. szeptember közepén indították el az első román mobiltelefonos applikációt, amely naponta ajánl egy-egy könyvet a kortárs román irodalomból a használóknak. Az iZiLIT névre keresztelt applikáció a brassói George Baritiu Megyei Könyvtár, a Romániai Közkönyvtárosok Országos Egyesülete (ANBPR), a Romániai Könyvkiadók Egyesülete (UER) partnerségében létrejött projekt, a román Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) társfinanszírozásában.
Claudia Popescu, a brassói megyei könyvtár osztályvezetője elmondta, az iZiLIT név mozaikszó, a 'Napi találkozás az irodalommal' (Întâlnire Zilnică cu Literatura) rövidítése. Az applikáció létehozásakor elsősorban azért esett a választás a kortárs román irodalomra, mert a bukaresti Városi és Regionális Szociológiai Központ által végzett, 2300 tanulóra kiterjedő vizsgálat szerint a fiatalok az olvasást az iskolai tevékenységgel asszociálják. A megkérdezett tanulók 44,7%-a nem olvasott regényeket, mások csak az érettségi vizsgához kötelező olvasmányok listájából ismert címeket említettek. A megkérdezett tanulók kedvenc íróik közt csak az iskolában tanult, kanonizált szerzőket sorolták fel a román irodalomból. A kedvenc szerzők közt a lista első tíz helyén egyetlen kortárs román író sem szerepelt. (via ReMeK-e-Hírlevél)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról