Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Módszeres könyvtárértékelés, közösségi tervezés; hallgatók bevonásával - KIT-műhely

Tanulás, kutatás és egyéb tevékenységek helyszíneként jelenlegi könyvtáram a New Jersey állambeli Rutgers egyetemen szintén új kihívásokkal néz szembe. Egy sikeres együttműködés keretében 2018-ban "A tervezés társadalmi és kulturális aspektusai" c. kurzus bennünket választott féléves munkájuk célpontjaként. Képzeletbeli szakértőkként negyvennégy alapképzésben résztvevő hallgató gyűjtött adatokat a könyvtárról, annak használóiról és szolgáltatásairól előre megadott szempontok alapján. A jelen helyzetet a részvételi-közösségi tervezés témájában olvasott szakirodalomra és a meglévő forrásokra vagy lehetőségekre építve elemezték év végi dolgozatukban. Megfigyeléseiket részletes tevékenységi diagramokon is ábrázolták. A folyamat nem állt meg itt; később a hallgatók további könyvtárakat is értékeltek. Tapasztalataikat felhasználva 2023-ban a több Rutgers-könyvtár is eredményesebben szolgálja a használók igényeit.

Mit gondolsz erről? Észrevételeidet elmondhatod, kérdéseidet felteheted a "Szolgáltatunk, de kinek? Használóközpontú szemlélet egy amerikai egyetemi könyvtárban" (Hajnal Ward Judit, Rutgers Egyetem Könyvtára, New Jersey) előadás után, az MKE vándorgyűlésén; 2023. július 14., 13.00-16.00; KIT-műhely: Fókuszban: szolgáltatás helyett a használó rendezvényen.

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan vonjuk be a használókat a könyvtári folyamatokba? - Példa a Rutgers Egyetemről link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról