Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Most érdemes klímaszorongás könyvtári adattárat készíteni

Már Magyarországon is egyetemi képzésen foglalkopznak a klímaszorongással.
"Létező jelenség, hogy tizenévesek szoronganak, és úgy érzik, hogy nem mernek majd gyereket vállalni, mert ha elolvassák a különböző klíma-előrejelzéseket, nem lehetnek biztosak abban, hogy az ő gyerekeik életében, tehát körülbelül 70-80 év múlva még élhető lesz ez a bolygó" - mondta Varga Attila, az ELTE PPK Ember-Környezet Tranzakció Intézet (EKTI) habilitált egyetemi docense. A Qubit arról kérdezte, hogy milyen megfontolások, élethelyzetek, kutatási eredmények hívták életre a szeptemberben indult környezetvédelmi szakpszichológus továbbképzést az ELTE-n.
A 16 és 25 év közötti fiatalok 60 százaléka nagyon vagy rendkívüli módon aggódik a globális klímaválság várható következményei miatt, 45 százalékuk pedig arról számolt be, hogy ez az érzés erősen befolyásolja mindennapjait. A praktizáló pszichológusok egyre több érintett fiatallal találkoznak Magyarországon is, ez pedig abban is megnyilvánul, hogy a pszichológia mint szakma hivatalosan is elkezdett a témával foglalkozni. (Qubit)

Képzés van, vonatkozó adattár nincs. Az egyre fontosabbá váló problémakört felölelő adattár nyilván nem csak az illetékes egyetemi szakkönyvtár, hanem a közkönyvtárak körében is egyre keresettebb szakterületté válik. Ha a könyvtárosoknak fontos a társadalmi elismertség, akkor ez irányba okkal léphetnek. No persze, nem egyénileg, az ország 125 helyén párhuzamosan adattárat építve. Hanem az illetékes szakkönyvtárral egyeztetve, közösen, akár a meglévő / készülő forrást átvéve, helyi igényekre szabva. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról