Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Mozgás! - ülőmunkát végző könyvtárosoknak is

Pandémiaként emlegetik a mozgásszegény életvitel terjedését, amit csak súlyosbít a Covid'19.
Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly novemberben tartotta aktuálisnak leporolni az ülő életmóddal kapcsolatos irányelveit. Ezekben "erősen ajánlja", hogy a felnőttek legalább heti 150-300 perc közepes, vagy 75-150 perc erős intenzitású testmozgást végezzenek (akik kifejezetten sokat ülnek, azoknak érdemes ennél is többet tenni az egészségükért), illetve javasolja még hetente kétszer valamennyi nagyobb izomcsoport erősítő edzését. A világszervezet számításai szerint átlagosan a felnőttek legfeljebb háromnegyede mozog ennyit, bár a helyi eltéréseket mutatja, hogy nyolc magyarból mindössze egy tesz eleget ezeknek az ajánlásoknak (a legutóbbi Európai egészségfelmérés alapján). A serdülők közül pedig globálisan minden ötödik teljesíti csak a WHO napi 60 perc közepes/erős intenzitású testmozgásra vonatkozó elvárását.
(...) Néhány kutatás ugyanis épp két éve világított rá, milyen rossz hatással van a fizikai aktivitásra az elszigetelődés - elsősorban a fiatalabbak körében. Magyarán: minél kevesebb kapcsolata van valakinek, annál kevesebbet mozog.
Közel 50 ezer ember tíz hónapos vizsgálata alapján kiderült, hogy a keveset vagy semmit sem mozgókat több mint kétszer akkora eséllyel dönti intenzív kórházi ágynak a Covid'19, mint az aktív életet élőket.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról