Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Multikulti -- megéri az import tudás

A magdeburgi Nemzetközi Telemann Társaság 1997-ben a német Martin Ruhnke után másodjára magyar zenetudóst, Székely Andrást választottak elnökké. A más kultúrák felé nyitott -- újnémet szóval: multikulti -- szemléletnek több hasonló megnyilvánulása is van Németországban. A legismertebb talán, hogy 1997 és 2003 között -- vagyis kétszer is megválasztva -- Konrád György volt a Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia elnöke, első külföldiként e poszton. (A nyugat- és keletnémet feléből nagy nehezen összeolvasztott akadémia belső egységének megteremtésére nemigen akadt helyi vállalkozó az egykori berlini fal egyik oldaláról sem.) 2000-ben a német P. E. N. klub -- történetében először -- szintén külföldi elnököt választott, a száműzetésben Münchenben élő, Said művésznéven publikáló iráni költő személyében. E gesztussal az üldözött írók és újságírók helyzetére hívták fel a figyelmet a német pályatársak. A Kasselban ötévente megtartott kortárs képzőművészeti kiállítás, a Documenta eleve nemzetközi rendezvény, de újdonságnak számított, amikor a 2002-es szemle művészeti vezetőjét Európán kívülről választották. A nigériai születésű, New Yorkban és Johannesburgban élő költőt és művészetkritikust, Okwui Enwezort azzal méltatták az akkori német újságcikkek, hogy véget vet a Documenta Európa-központúságának.
-- Lehet, hogy a hazai könyvtárügyön is hasonlóképpen segíthetne egy új szempontokat hozó, a szakmai- vagy országhatárokon túli vezető? Bár a felmérések szerint a hatalomkultúra keretei között a külső információk figyelembe vételét a vezetők jellemzően gyengeségnek tartják. (vö.: Information and culture -- the impact of national culture on information process / Katarina Steinwachs. In: Journal of Information Science 1999/3. (MG)

Hírforrás: link (regisztráció után olvasható)
2005. április 06.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=multikulti-megeri_az_import_tudas
Régebbi hírforrás(ok): link (regisztráció után olvasható)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról