Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Mundér - Kicsit sem unalmas könyvtárosnak lenni

Kevesen tudják, hogy ­április 14-e a könyvtárosok világnapja. A jeles dátum ­célja, hogy felhívja a figyelmet a bibliotékák nyújtotta értékekre, a könyvtárosok munkájára. Megyénk központi könyvtárának két munkatársával beszélgettünk arról, milyen kihívások színesítik a szakmájukat, és miért jó könyvtárosnak lenni.
A legtöbben úgy gondolják, a könyvtárosok munkája nem áll másból, csak csendes ücsörgésből, néhány kötet kiadásából. Holott e foglalkozás szerteágazóbb, mint hinnénk. Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen e szakmában, sok kitartásra, türelemre, empátiára, az emberek iránti nyitottságra, szeretetre van szükség. Szűkebb hazánkban több százan dolgoznak könyvtárosként, csak a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban közel félszáz munkatárs szorgoskodik azon, hogy az olvasás szerelmesei profi, ugyanakkor szeretetteljes szolgáltatásban részesülhessenek.
- Nagyon összetett szakma a miénk, ami az idők folyamán rengeteg változáson ment keresztül. Ahhoz, hogy sikeresek lehessünk, már nem elég csak a hagyományos könyvtári szolgáltatásokat biztosítanunk, folyamatos­ ­megújulásra van szükség. A számítógépek, a digitalizáció térhódításával a fe­ladatkörünk is szélesedett, egyre fontosabb, hogy színes programokat is nyújtsunk a hozzánk betérőknek, közösségi térként is funkcionáljon a bibliotéka. Büszke vagyok, hogy a mi könyvtárunk élen jár ebben, azon dolgozunk, hogy ez a jövőben is így legyen - árulta el Tőzsér Istvánné Géczi­ Andrea. A Bródy Sándor Könyvtár igazgatója 26 éve, egy véletlennek köszönhetően került a könyvtárba, azóta is úgy ­érzi, álmai munkahelyét találta meg akkor.
A Bródy Sándor Könyvtárban zömmel hölgyek dolgoznak, ám a legfiatalabb munkatársuk huszonhat éves úriember, Csépányi Zoltán. Ő szintén véletlenül került az intézménybe, az egyik Egerben töltött nyáron hasznos elfoglaltságot keresett, így önkéntes munkát vállalt a könyvtárban, ahol a vezetőség annyira meg volt a munkájával elégedve, hogy amint alkalom adódott rá, állást ajánlottak neki.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról