Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Munkaerő-pótlásként ukrán könyvtárosokat (is) céloznak Németországban - rendszerbemutató

A Humboldt Egyetem Könyvtár és Információtudományi tanszéke számos közkönyvtárral, felsőoktatási és szakkönyvtárral együttműködve szeptember első két hetében kétszer három napos ingyenes tanfolyamot szervez a német könyvtárügy különféle szegmenseinek, illetve a könyvtári munkaerőpiac ismertetése céljából német nyelven. A tanfolyam beszédes címe Brückenkurs, mivel hidat kíván képezni a résztvevők különféle szakmai kompetenciái és a német könyvtári rendszer bemutatása, s az abba történő esetleges beilleszkedési lehetőségek felvázolása között. Kiemelt célcsoportként szerepeltek a Németországba menekült ukrán szakemberek, de a képzés mindenki számára nyitott, az IFLA levelezőlistáján is meghirdették. Az online továbbképzésnek a Zoom platformja ad otthont, ám a kapcsolódó Moodle e-learning felületen érhetők el a prezentációk, illetve a kapcsolódó segédanyagok.

A német könyvtári rendszer általános áttekintése után előbb a közkönyvtári rendszer felépítését, szolgáltatásait, főbb aktuális kihívásait mutatják be. Ezt követi a német könyvtárakat érintő jogi környezet áttekintése, majd a tudományos és szakkönyvtári világban alkalmazott formai és tartalmi feltárási módszerek, szabványok kerülnek ismertetésre, különös tekintettel az RDA szabvány német nyelvterületen történő alkalmazására. A tanfolyam utolsó két napján a tudományos és szakkönyvtári szféra felépítéséről, szolgáltatási palettájáról, főbb kihívásairól szóltak, ezek után a nyílt hozzáférés, nyílt tudomány német könyvtári vonatkozásai kerülnek terítékre. Zárásként a közkönyvtári szférában elérhető különféle tartalomhordozó formátumok szolgáltatásának sajátosságai kerülnek terítékre, illetve a könyvtárhasználat különféle formáit, trendjeit, az azokból leszűrhető következtetéseket mutatják be. A tanfolyam feleletválasztós teszttel zárul, melyet nyolcvan százalékos eredménnyel kell kitölteni ahhoz, hogy papíralapú oklevelet kapjanak postai úton a résztvevők a tanfolyam elvégzéséről.

A KIT hírlevél a következő hetekben szemelvényeket közöl majd az előadások kapcsán levonható legfontosabb következtetésekből.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról