Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Munkafüggőség - 7-8%-nyian előéletük és lelkiismeretük miatt túlterhelődnek és amortizálódnak

Bár a könyvtárakban gyakrabban hallani pl. X-től, hogy Y később jön be, korábban indul haza, miközben jócskán megnyújtja ebédszünetét és Y is hasonlót állít X-ről, nem mindig ez a helyzet. (MG)
Kun Bernadette pszichológus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának docense írt könyvet Munkafüggők - Az önkizsákmányolás lélektana címmel.
KB: Az összes mentális probléma aránya emelkedett, így feltehetően a munkafüggőségé is. A munkafüggők a dolgozók 7-8%-át teszik ki. A kormányzati és önkormányzati területeken több lehet a szellemi munkát végző, teljesítményorientált, perfekcionista ember, ezek a vonások pedig sokszor együtt járnak a munkafüggőséggel.
(...) Azért dolgoznak sokat, hogy elkerüljenek olyan kellemetlen érzéseket, mint a bűntudat, a szorongás, a feszültség. Ha úgy vélik, hogy nem dolgoztak eleget, rosszul érzik magukat a bőrükben, pszichés megvonástól szenvednek. Nem azért dolgoznak egyre többet, mert a főnök kéri, hanem mert úgy érzik, hogy nem nyújtottak eleget. Minden mást háttérbe szorítanak, az egészségüket, a családot, a pihenést, a szórakozást.
HVG: Milyen személyiség hajlamos a munkafüggőségre?
KB: Az alacsony önértékelésű, de önmagukkal szemben túl magas elvárásokat támasztó, szorongásra, aggódásra hajlamos emberek. Szívósak, kitartóak, a kényszerességig precízek, sokszor rugalmatlanok. A gyerekkorukra jellemző lehet, hogy a szülők magas elvárásokat támasztottak velük szemben, és csak akkor dicsérték őket, ha jól teljesítettek. Transzgenerációs jegyek is megfigyelhetők, a felmenőknél is jellemzőek különböző függőségek, alkoholizmus vagy szintén a munkafüggőség.
HVG: Az is írja, hogy a munkafüggőség különösen gyakori a civil szervezeteknél dolgozók körében. Ennek mi lehet az oka?
KB: Feltételezésem szerint az lehet számukra a pluszmotiváció, hogy valamilyen nemes ügyért küzdenek, és úgy érzik, ha ők nem csinálják, akkor csorbul a demokrácia vagy bizonyos emberek jogai, egészsége. Olyan segítő szakmákban, mint az orvos vagy a nővér, szintén gyakoribb a munkafüggőség, feltehetően hasonló okból.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról