Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Műtárgyak a könyvtárban -- kérdések; mit tegyünk értékeinkkel?

Sok könyvtárban a 'hagyományos', gyakran alig nominalizálható (könyv)dokumentuma mellett számtalan más érték is található. Elsősorban a szinte számba nem vett műtárgyak, festmények, kisgrafikák, szobrok, térplasztikák, muráliák stb. Gyakran ezek értékén el sem gondolkodunk, hiszen valamilyen adomány formájában kerültek a könyvtárba, vagy egyszerűen csak örököltük őket a könyvtárral. Aztán valamilyen csoda folytán előtérbe kerül egy-egy tárgy, s akkor szembesülünk vele, hogy 'tényleg! mi is van még'?
E tárgyak kezelése számtalan kérdést vet föl.
Gyűjtsük össze? Hogyan? Miképp? Szerencsés esetben (törvény írja elő) rendelkezünk egy készletleltárral. Igen, de nemigen tudjuk, hogy mi mennyit ér. Tudjuk, hogy valamikor mennyit ért, ám egy műtárgy ára rengeteget változhat. Érdemes-e felbecsültetni? Ez önmagában idő és pénz. S ha megvan az ár, akkor biztosítsuk-e (újabb kiadás).
Ha tényleg sokat ér, bemutassuk-e? És hol? Időszaki kiállítás (erre volt példa a Somogyi-könyvtárban). Állandó kiállítás? Ha az adományozó nem zárta ki, elidegeníthetem? Ez gyors anyagi forrás lehet a könyvtárnak. (Folytathat-e kereskedelmi tevékenységet az adott intézmény?) Mi van, ha nincs is adományozói levél, szerződés?
E javak éppúgy a kulturális örökség részei, mint a könyvállományunk, helyismereti gyűjteményünk. S ezek valóban a leggyakrabban egyedi alkotások, s így még inkább felbecsülhetetlen értéket, örökséget képviselnek.
Lehet, hogy a legtöbb könyvtárban semmilyen műtárgy nincs, ám érdemes mindenkinek körülnézni. Ha bármit is talál, akkor érvényesen a fenti kérdések. Így többen kereshetjük a megoldást e javak hasznos felhasználására, menedzselésére. S itt a hangsúly a hasznoson van. Hiszen annyi fontosabb dolgunk van, de közösen talán hamarabb sikerül egy újabb kitörési pontot találni a könyvtárak számára.
Néhány illusztráció: link
link

Régebbi hírforrás(ok): Műtárgy-kölcsönzés -- megvan a duplán sikeres üzleti modell link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról