Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Mutatjuk a globális kutatási trendeket, de mire használhatja a könyvtár?

A világ vezető globális információszolgáltatója, a Clarivate link először vizsgálja dinamikus, interaktív adatvizualizációkkal a G20 tagországainak kutatási teljesítményét éves jelentésében. Itt elérhető az Institute for Scientific Information (ISI, a Tudományos Információs Intézet) szakértő elemzői és adattudósai által összeállított éves G20-értékelőlap - Kutatási teljesítmény, 2023 link .

A G20-ak eredménytáblája megmutatja az egyes G20-országok kutatási ökoszisztémájának erősségeit és kihívásait. A világ tudományos fejlődésének trendjeibe enged betekintést. Fontos mutató pl. a kutatási teljesítmény, az idézések, az együttműködési hálózatok és az innovációs potenciál.
Megjegyzések:
- Az egyes országok eredményeit vizsgálva feltűnt, hogy Kínában háromszor annyi az új szabadalom, mint bármely más G20-tagállamban.
- Az USA-ban az elmúlt évtizedben mind a kategória szerinti normalizált idézettségi hatás (CNCI), mind a kollaboratív CNCI csökkent, kivéve az orvostudományt.
- Szaúd-Arábiában a legmagasabb az átlagos CNCI, de a kollaboratív CNCI itt is alacsony. Ez a kutatási együttműködés vonatkozásában vet fel kérdéseket.
- Argentína hozzájárulása az orvosi kutatáshoz több mint másfélszeresen meghaladja a globális átlagot. Ez a nagyobb nemzetközi együttműködésnek köszönhető, s egyúttal kiemeli a globális együttműködés fontosságát.

Szintén meglepő, hogy Brazíliában a humán tudományok területén a G20-ak átlagánál háromszor nagyobb valószínűséggel publikálnak nyílt hozzáférésű (OA) folyóiratban. A bölcsészettudományok terén ez hatással lehet a tudáshoz való hozzáférésre és a kutatási eredmények terjesztésére.
[A "nyílt hozzáférés" kulcsszóra a KIT-ben 120 találatot kaptam link ].

Gordon Rogers, a Clarivate ISI vezető adatelemzője szerint a G20-ak eredménytáblája egy adatgazdag platformként működik a globális kutatás helyzetének megismeréséhez, az együttműködéshez és a stratégiai döntések irányításához a tudományos életben, az iparban és a kormányzatban. Az új, dinamikus online formátum fontos forrása lesz a politikai döntéshozók és kormánytisztviselők, kutatók és intézmények, nemzetközi és nem kormányzati szervezetek, továbbá az ipar és az innováció vezetői számára világszerte. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról