Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Összehasonlíthatatlanságban tartott könyvtárak - jelentéskészítésben gondolkodunk

A valós idejű nyilvántartás és a könyvtárak összehasonlíthatósága még távol van, viszont a múzeumok jó úton járnak... (MG)
- A Múzeum@Digit konferencián hangzott el Kecskeméti Gergely (SZTE Klebelsberg Könyvtár) és Rózsa Dávid (KSH Könyvtár) előadása. - A 288/2009-es kormányrendelet által az éves adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése érdekében létrejött Országos Statisztikai Adatgyűjtési Programnak (OSAP) az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Kulturális statisztikai rendszere miért nem képes arra, hogy egy 21. századi könyvtár működéséről megfelelő képet nyújtson.
Vizsgálatuk azt mutatta ki, hogy ugyan rendelkezésre állnak kitöltési útmutatók, de ezen a téren is komoly reformokra lenne szükség, főleg azért, mert a nem megfelelően egzakt megfogalmazások következtében (ezek szerinte az informatikai ellátottságra vonatkozó részeknél különösen szembetűnők) szinte lehetetlen ezeket a kérdőíveket megfelelően értelmezni. Számos nehezen mérhető dologra (hányan láttak egy kiállítást?), teljesen irreleváns adatok kérdeznek rá. Az elmúlt évek során megváltozott a könyvtárak szerepe. Ameddig régen a megőrzés és a dokumentumszolgáltatás állt a középpontban, ma tartalom- és információszolgáltatásról beszélhetünk. Mindezt a változást a jelenlegi statisztikában meg sem próbálták lekövetni. (Lovász Dávid beszámolójából)

Hírforrás: Kalauz
2017. december 11.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=muzeum@digit
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról