Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Múzeum, mint a társadalmi gyűlölet konvertálója - lehetséges-e könyvtár esetében is?

Reagáljanak-e a kulturális intézmények a provokációra, megpróbálják-e normalizálni a szélsőséget, vagy teljesen figyelmen kívül hagyják, esetleg bojkottálják őket, és megkockáztatják, hogy ezzel a társadalom bizonyos csoportját végleg elidegenítik? Hilke Wagner a drezdai Albertinumban egy másik utat választott.
Wagner szembetalálta magát a német szélsőjobbal. Az Alternatíva Németországért (AfD) párt tiltakozott a multikulturális programok ellen, mondván "a domináns német kultúrát" kell megőrizni, nem a "marginális, kisebbségi" művészetet.
Wagner sorra kapta a gyűlölködő leveleket, e-maileket és telefonhívásokat, követelve, hogy azonnal mondjon le. Felismerték az utcán és ott is támadták. "Nagyon sok volt a gyűlölet és az agresszió" - mondja. "Két hétre alig hagytam el a házat. Nagyon paranoiás lettem."
Wagner első reakciója, hogy távol kell maradnia mindettől és el akart menni. Aztán felvette a telefont, és felhívta egyik támadóját. Dühből, hogy tisztázza a dolgokat, a beszélgetés mégis pozitív irányt vett. "Észrevettem, milyen jót tett nekem, és annak is, akivel beszéltem." Majd mindenkit felhívott, akitől gyűlölködő levelet vagy hívást kapott. A beszélgetések eredményesnek bizonyultak. Az emberek meglepődtek, amikor Wagner kapcsolatba lépett velük, beszélgettek és meghallgatták egymást. "Nem feltétlenül értettünk végül egyet, de tisztáztuk a tévhiteket. Néhány panaszt jobban megértettem."
A párbeszéd-sorozat során egyértelművé vált, hogy a közönség leginkább a keletnémet korszak emlékeire, valamint Drezda háborús pusztítását ábrázoló képekre kíváncsi.
Wagner úgy döntött, hogy nem tagadja meg látogatóinak kívánságait, de a leegyszerűsítő, áldozati narratívát árnyalja mélyebb összefüggésekbe helyezi. A drezdai pusztítást ábrázoló festményeket Maria Lassnig és Marlene Dumas nemzetközi háborúellenes munkáival együtt mutatták be. Wolfgang Tillmans installációja Drezda pusztulását ábrázolta a coventry-i pusztítás mellett. "Biztos akartam lenni abban, hogy nem elszigeteljük ezeket a műveket, hanem más szemszögből mutatjuk be őket."
Vannak biztató jelek, hogy elszántsága megtérül. Wagner január óta nem kapott gyűlölködő emailt. Egy nap pedig szembejött az utcán vele az egyik korábbi kritikusa. "Azt mondta, hogy tartozik nekem egy szép levéllel."

Régebbi hírforrás(ok): A kirekesztettséget csökkentheti a könyvtár link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról