Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nagy a felháborodás Argentínában a könyvtári elbocsátások miatt - teátrális jelenetekkel

Számos értelmiségi és a szólásszabadságot védő szervezet bírálta azt az elbocsátáshullámot, amelynek keretében múlt héten 240 könyvtári alkalmazott vesztette el a munkáját Argentínában.
Az egykoron Jorge Luis Borges által vezetett Biblioteca Nacionalban (Nemzeti Könyvtár) végrehajtandó létszámleépítést múlt kedden "könnyek és felháborodott felkiáltások" közepette jelentették be, számolt be róla a La Nación újság, amely szerint az alkalmazottakkal telefonon közölték a hírt, amely "ájulásokat és idegösszeroppanásokat" váltott ki. Az elbocsátások ötlete az új elnök, Mauricio Macri kormányától ered, amely kiadáscsökkentési intézkedések címén már több ezer embert bocsátott el a közszférából.
A Buenos Aires Herald szerint a létszámleépítés körülbelül a könyvtár alkalmazottainak negyedét érinti. A Kulturális Minisztérium azzal indokolja az elbocsátásokat, hogy a könyvtár alkalmazottainak számát az előző igazgató, Horacio González "aránytalanul növelte", derül ki a La Naciónból. Egy közlemény szerint 2005-ben a könyvtárnak 306 dolgozója volt, ezzel szemben most 1.048-an dolgoznak benne.
María Pia López, a Nemzeti Könyvtárban működő Könyv- és Nyelvmúzeum egykori igazgatója azonban azt mondta, hogy az alkalmazottak számának növekedése a könyvtár tevékenységi körének bővülésével, például egy digitális könyvtár és egy könyvmúzeum létrehozásával függött össze. "Az elbocsátások érintik az egyes részlegek működését, és esetenként egyenesen ellehetetlenítik azt" - jelentette ki.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról