Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nagy baj, ha csak a sikerekről szólunk - a sikertelenség is közös erőforrás lehet

... mármint akkor, ha képesek vagyunk a tanulásra.

- Tévednek a kutatók, ha kudarcnak hiszik, hogy eredménytelen egy gyógyítási ötletük. Több ezer orvosi tanulmány eredményét tartják vissza gyógyszergyárak és egyetemek Európa-szerte. Erről tett közzé figyelmeztető összefoglalót az Oxfordi Egyetem és egy beszédes nevű civil szervezet, a medicinakutatások átláthatóságával foglalkozó Transparimed. Az EU-szabály ugyanis az, hogy a kutatás lezárása után legkésőbb egy éven belül közzé kell tenni az eredményeket az EudraCT nevű uniós adatbankban. Ez kifejezetten vonatkozik arra is, ha a kutatók azt állapították meg, hogy nem működik a hatóanyag vagy eljárás, amellyel próbálkoztak.
A dolog emberi oldalát, amelyre több német lap és tévé is hivatkozott, a halálos eperákban szenvedő Michael Zehnbauer pár évvel ezelőtti esete illusztrálja. Utolsó heteiben reménykedett egy új gyógyszerben, amelyet azonban - kutatási eredmények híján - az egészségbiztosító nem finanszírozott. Unokaöccse, egy orvos, Peter Grabitz csak a nagybácsi halála után tudta kideríteni, hogy a közzé nem tett kutatás eredménye negatív volt: a szer nem segített volna, a remény hamis volt. Az unokaöcs azóta az Egészségügyi Világszervezet munkatársaként küzd az orvosi kutatások nyilvánosságáért.

A titkolózás vagy legalábbis hanyagság nemcsak a páciensek és a kezelőorvosok helyzetét nehezíti, hanem a kutatási pénzek pazarlása is - mondja a Transparimed alapítója, Till Bruckner. Nem nehéz elképzelni, hogy az eredménytelennek tűnő kutatásokat más tudósok, tájékozatlanságból, újra elkezdik. (Valójában pedig az is eredmény, ha valamiről kiderül, hogy alkalmatlan valaminek a gyógyítására. Ezt illusztrálják a Covid-járvány közben reményeket keltő, majd e betegség ellen hatástalannak bizonyult szerek, a hidroxiklorokin és társai is.) Peter Grabitz logikus magyarázata a kutatók magatartására: negatívnak vélt tanulmányokkal nem terem nekik babér, ezért nem foglalkoznak vele tovább, és másra fordítják energiáikat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról