Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nagy kérdés: mit tud a könyvtár a kölcsönzésen és a direkt tájékoztatáson kívül?

A könyvtárak használata nagyot esett az utóbbi 25 évben, és a vírushelyzet is visszavett belőle. Az ajtón kopogtat a mesterséges intelligencia, amely a könyvtári tájékoztatás megmaradt versenyképességét kérdőjelezi meg.
Jó jel, hogy verseny jelei mutatkoznak a hazai szakkönyvtárak háza táján: olyan hozzáférési csomagokat kínálnak, amelyek otthonról érhetőek el, elcsábítva más szakkönyvtárak használóit is link . A hazai iskolai könyvtárak az iskolarendszerrel együtt gyakran ez eljelentéktelenedés jeleit mutatják.

Ezért kérdés, hogy a fizikai értelemben vett könyvtár milyen előnyöket kínál a használók számára: miért érdemes a könyvtárat meglátogatni? Nem kérdés, hogy radikális könyvtári innovációkra van szükség ahhoz, hogy elkerüljük a könyvtárbezárásokat. Ez magába foglalja a rutinszolgáltatások automatizálását, illetve a felszabaduló kapacitás nem hagyományos kihasználását.
Ennek feltétele a nem szokásos tartalomszolgáltatás, illetve hagyományos könyvtári tevékenységeken kívüli szolgáltatások kifejlesztése. Mivel ezekben a könyvtárosok nem jártasak, felértékelődik az adott területen tapasztaltabb partnerek könyvtári terekbe invitálása. Beleértve más könyvtárakat is, melynek lehetősége a több könyvtár(os) által kifejlesztett ("központi") szolgáltatások, és annak az egyes könyvtárakban való helyi viszonyokra szabása. Nehézség, hogy az együttműködési hajlandóság hungarikum-jellegű alacsony volta a könyvtárakban is krónikus szintű. Választási lehetőség: a könyvtárak bezárása / eljelentéktelenedése vagy kilépés a könyvtáros komfortzónájából, és visszatervezés a használói igények felől.

Vannak nemzetközi, illetve hazai példák ilyen kezdeményezésekre, de a korábbi jógyakorlat-gyűjtemények (vö.: Az Én Könyvtáram) kimerülni látszanak. Mindezek tovább erősítik a hazai könyvtári stratégia széles körű bevonáson alapuló megalkotásának szükségét. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról