Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nagy szakadék tátong a felhasználók és a közgyűjtemények 'kereslet-kínálata' között II.

A MAFOT (Magyar Fotótörténeti Társaság) 2010/2011-ben végzett egy felmérést link a fotótárral is rendelkező gyűjtemények körében, melynek eredményei jól mutatják a hazai közgyűjteményi szféra felkészültségét, a fotók rendszerezését és digitalizálását illetően. A kutatás azt igyekezett feltérképezni, hogy mennyire ismerik, mennyire rendszerezték a közgyűjtemények saját gyűjteményüket, és ezek milyen százalékban vannak jelen a világhálón. A 74 megkérdezettből 40 intézmény 60%-ban legalább azt tudta, hogy milyen anyagokkal rendelkezik. A felmérés idején a Néprajzi Múzeum állt kimagaslóan a legnagyobb feldolgozottsági szinten, ők akkorra már több mint 30 000 fotót digitalizáltak és tettek elérhetővé.
Szó esett pár korábbi jó példáról is: az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet link már több mint húsz éve rendelkezik adatbázissal, de ide sorolható a tatai Kuny Domokos Múzeum első világháborús képeslapgyűjteménye, amely online is megtekinthető link illetve a nagy volumenű digitalizálási projektekben Magyarországon megkerülhetetlen Arcanum Adatbázis Kft. link térkép-, és képeslaptára is.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról