Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nagylelkű vezető - összefüggés a boldogsággal és a jól működő szervezetekkel

Vezetői nagylelkűség - alulértékelt, pedig nem csak a boldogságszinttel függ össze, hanem sok legendás szervezet sajátja.

Menedzsment szakértők tapsolnak azoknak a vezetőknek pl., akik határozottak, szerények és takarékosak, de ritkán tárgyalt szempont, hogy nagylelkűek-e. Pedig az idejüket, tehetségüket és ötleteiket megosztó vezetők gyakran legendás szervezeteket hoznak létre.

"Különböző szinteken dolgozó vezetőkkel működtem együtt, és mindig feltűnt, hogy a szolgáló vezetést alkalmazó szervezetek vezetőinek fejében valamiféle béke van." - mondja James Heskett a Harvard Business Schoolban. - Attitűdünk születésünktől fogva alakul. Felnőtt korunkban már nehézen változtató. És a nagylelkűség az attitűd kategóriájába tartozik.

Rendszeresen méltatjuk a Harvard Business Review-ban a "határtalan viselkedés" (boundaryless behaviour) fogalmát - a tehetség, ötletek és egyéb erőforrások megosztását - a szervezetekben. Ezek része a szervezet javának a saját rövid távú jólét vagy teljesítménye fölébe helyezése, a hosszú távú megtérülés szem előtt tartása. Az ilyen emberek állnak azoknak a legendáknak a középpontjában, amelyekről már sokat szóltunk és valószínűleg újra megtesszük. Olyan sokszínű szervezetekről, mint a Nucor Steel, a 3M, a Google, a US Marine Corps, a Mayo Clinic és igen, a Harvard Business School, hogy csak néhányat említsek a sok közül. Az egyik hipotézis, amely talán kutatásra vár az, hogy a nagylelkűség mennyiben függ össze a határok nélküli viselkedéssel.

Amennyire a boldogság összefügg a jó szellemi és fizikai egészséggel, hosszú távú befektetőként annyira részünk is van a szervezetek vezetőinek nagylelkűségében - és tágabb értelemben a boldogságában. Emellett érvelni nem is olyan nehéz. Csak keressük az olyan viselkedést, amely a mások teljesítménye iránti figyelmet, támogatást mutatja. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról