Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nagyot nőtt a mobilos kompetencia a magyar netezők körében

A Jelentés az internetgazdaságról legfrissebb kutatási jelentése a hazai felhasználók digitális képességeibe ad betekintést. A három évvel ezelőtti adatokhoz képest jól látható a mobil növekvő szerepe.
Ezúttal a digitális képességek fejlődését vizsgálta az eNET - Telekom "Jelentés az internetgazdaságról" 1017 felnőtt internetező megkérdezésével. A kutatás egyik hivatkozott előzménye az Európai Bizottság 2017-es DESI (Digital Economy and Society Index) jelentése, amely az Európai Unió valamennyi országában felmérte a digitális képességek szintjét, és ez alapján a magyar felhasználók átlag alatt teljesítettek. A magyarok közül 76 százalék használta legalább hetente egyszer az internetet, ami alatta marad az EU-s 81 százalékos átlagnak. Ezen belül is 26 százalék tartozott az átlagon felüli magyar felhasználók közé, míg 24 százalék az átlagos és 27 százalék az alacsony kategóriába, a további 23 százalék viszont egyáltalán nem rendelkezett digitális képességekkel az EU felmérése szerint.
Az eNET az EU-s adatokhoz képest kizárólag a rendszeres internetezők körében vizsgálta a magyarokat 2018 októberében, méghozzá hat-hat kulcstevékenységre kiterjedően. A felhasználók megadhatták, hogy a felsoroltak közül melyeket végezték már valaha "eszköztől függetlenül az interneten" / számítógépen vagy laptopon / okostelefonon vagy tableten (ld. ábra, a forráslinken). Minél több tevékenységet jelölt meg a kérdőívkitöltő, annál inkább a hozzáértő felhasználó kategóriába tartozott az alacsony (1-2 tevékenység), közepes (3-4 tevékenység), magas (5-6 tevékenység) digitális kompetencia skálán. A mérés alapján összességében az internetezők közül
- 41 százalék sorolható a magas kompetenciaszintűek közé, szintén
- 41 százalék a közepes és csak
- 18 százalék az alacsony kategóriába.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról