Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nálunk újabb és újabb projektek vannak, a sógorok meg megcsinálták a webarchívumot

Ausztriában az ÖNB a műszaki egyetemmel közösen 2000/2001-ben kezdett egy kísérleti programban a webarchiválással foglalkozni; Európában és a világon már több kezdeményezés létezett a hálózati tartalmak 'betakarítására' (harvesting). Mivel Ausztria is csatlakozott a Nemzetközi Internet Megőrzési Konzorciumhoz (IIPC), addigra már tapasztalatokra tettek szert, és számos -- pl. a dán netarchive.dk-val való -- együttműködésre nyílt lehetőség.
A teljes nemzeti publikációs termés gyűjtése és megőrzése az ország kulturális emlékezetének lényeges része, ezért a kötelespéldányok beszolgáltatását a legtöbb országban törvény szabályozza. Fontos, hogy a törvény minden olyan formátumra kiterjedjen, amelyek az adott időben fontosak, így az interneten közreadott publikációkra is. A kötelespéldányok beszolgáltatását Ausztriában az 1981. évi médiatörvény szabályozta; 2000. évi módosításával a beszolgáltatandó dokumentumok köre kibővült az ún. offline-kiadványokkal (CD-ROM, DVD stb.). A 2009. március 1-jén életbelépő módosítás már felhatalmazta az ÖNB-t, hogy az online kiadványokat is gyűjtse és létrehozza az osztrák weboldalak archívumát. A módosítás rendelkezett a 'médiatartalmak' beszolgáltatásáról, illetve továbbításáról és a használat módjáról. A 2009. évi törvénymódosításhoz augusztusi hatállyal rendelet is készült, mely szabályozta az ÖNB-hez beszolgáltatott online dokumentumok rendelkezésre bocsátásának lehetőségeit más könyvtárak és az állami levéltár számára, valamint magát a beszolgáltatási eljárást. (ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról