Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Napi 10 ezer oldalt szkennelnek be - egyre nagyobb az Arcanum e-könyvtára

Egyre komolyabb könyvtári állománnyal rendelkezik az Arcanum Digitális Tudománytár. A cég munkatársával, Biszak Bogátával beszélgettünk az Arcanum és a Hungaricana adatbázisáról.
- A hónap elején, mint mindig, új anyagok kerültek fel az Arcanum Digitális Tudománytár, az ADT gyűjtőoldalára. Mekkora most az állomány?
- Egész pontosan meg tudom mondani: pillanatnyilag 32 millió 205 ezer 710 oldal áll az olvasók rendelkezésére. Ezek persze nem mind újságok és szakfolyóiratok; található köztük könyv, leginkább lexikonok, nyomtatott adatbázisok.
- Például?
- Például régi telefonkönyvek, Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai sorozata és Budapest lakcímjegyzéke az 1928-as utolsó megjelenésig. Bele lehet nézni a Magyar Mezőgazdasági Múzeum képzőművészeti gyűjteményének katalógusába, a budapesti Egyetemi Könyvtár alapkatalógusába, illetve a Magyar Zsidó Levéltár iktatókönyveibe is akár, de az oldalra látogatók fellapozhatják többek között a Czuczor-Fogarasi-féle nyelvszótárt, az életrajzi, a néprajzi, a világirodalmi lexikont, a Magyar tájszótárt, a Magyar nyelvtörténeti szótárt, A magyar nyelv történeti-etimológiai szótárát, az általános lexikonok közül pedig a Pallast és a Révait. Olvashatók az országgyűlések naplói és irományai is 1861-től napjainkig.
- Ismernek-e külföldön hasonló méretű vállalkozást?
- Ausztriában a nemzeti könyvtár digitalizálja az ott elérhető anyagokat, de érdemes rákattintani a newspapers.com oldalra is, ha valakit hasonló gyűjtemény érdekel.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról