Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ne féljünk az olvasótól: használó vagy könyvtáros kezdeményezett beszerzést

Van-e különbség a könyvtáros által történő és a használó által kezdeményezett beszerzés között a gyűjtőkör szempontjából és a Library of Congress szakcsoportjai tekintetében? Az utóbbi időben számos publikáció jelent meg a használók által kezdeményezett beszerzésről (patron-driven acquisition = PDA), amelyek a PDA programok alkalmazásával és eredményeivel foglalkoznak a felsőoktatási könyvtárakban. Mindazonáltal a széles körben elterjedt aggodalmak ellenére, hogy a PDA aránytalanságokhoz vezet a gyűjteményben, kevés figyelem irányul arra, vajon a használók, illetve a könyvtárosok vásárlása jelentősen különbözik-e. Ez a tanulmány egy egyetemi könyvtárban vizsgálja a könyvtárosok és a PDA-s használók beszerzéseit gyűjteményi szinten és szakterületek szerint (a Kongresszusi Könyvtár osztályozási rendszere alapján), hogy megállapítsa, indokolt-e a használói beszerzésekkel kapcsolatos aggodalom. (Ne féljünk az olvasótól: van-e különbség a könyvtáros által történő és a használó által kezdeményezett beszerzés között a gyűjtőkör szempontjából és a Library of Congress szakcsoportjai tekintetében?; sajnos csak autoref.)

Régebbi hírforrás(ok): Olvasó is szerzeményez -- bizonyítékon alapuló szelekció link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról