Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ne mi, öregebb könyvtárosok találjuk ki, hogy mi jó a célcsoportnak, hanem a célcsoport maga

Ott tartottunk a holland Királyi Könyvtár mémes projektjének ismertetésében, hogy a projekt könyvtáros irányítói fiatalokat kértek fel a lehetséges mémek kiválasztására (Kreativitás gerjesztése szusival és pizzával - holland Királyi Könyvtár link ). Azaz - fogalmazott Kees Teszelszky a Hollandiai Mikes Kelemen Kör, a Magyar Információbrókerek Egyesülete és a KIT hírlevél közös rendezvényén - tőlük kérdeztük, hogy milyen honlapot készítsünk; mi a legjobb forma, mire kell figyelni. Fontos volt, hogy ne mi, öregebb könyvtárosok találjuk ki, hogy mi a jó a célcsoportnak, hanem a célcsoport mondta meg nekünk, hogy mi nekik a legjobb. Számos kép közül - kódexgyűjteményünk köteteinek miniatúrái - lehetett választani. Képenként készítettünk kis videófilmeket, melyeken szakemberek elmagyarázták, mi is látható valójában. Azaz nem csak egy vicces régi képet akartunk átadni, hanem információt is hozzá. Ne csak kreatívak legyenek a fiatalok a képekkel, hanem tanulhassanak is. Emellett ügyeltünk arra, hogy a célcsoport számára megnyerő fiatal tudósok mutassák be ezeket.

Októberben jelent meg a honlapunk, a link a mémgenerátorral, amelynek segítségével ki lehetett választani a középkori képeket és készíteni a mémeket. Ha valaki nem elégedett a képkínálattal, akkor továbbléphet a több száz, vagy ezer képet tartalmazó könyvtári adatbázisba. A rendszer tehát úgy működik, mint egy "csapda". Bevonzza azokat az érdeklődőket is, akik még nincsenek hozzászokva a könyvtári adatbázishoz. Ezek az emberek ilyen módon mégis átlépnek a tudományba. Aki mémet készít, közben sok információt kaphat - ha akar.
Az időzítés nagyon szerencsés volt. Hollandia éppen politikai krízisben volt, jött a vírus miatti lezárás, szóval az embereknek kellett valamilyen jó hír. A mémgenerátor hírét a tudósok mellett az újságírók kezdték terjeszteni. Folyt.: link (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Készítsél középkori mémeket a könyvtár interaktív felületén! - online előadás márc. 10-én link Megmérték: a Királyi Könyvtár mémes projektjének sikere többszörösen meghaladta az elvárásokat link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról