Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Ne nézz keresztül az iskolai könyvtároson - ő az írástudás csendes hőse (olvasóink szavazatára)

A tanulásról és tanításról nem mindenkinek jutnak azonnal eszébe a könyvtárosok. De az olyan iskolákban, ahol a könyvtárosokat értékelik, fontos új készségek taníthatók. A könyvtárosok együtt dolgozhatnak a tanárokkal bármilyen tantárgyban. A gyerekek minden életkori csoportjában. Megfelelő távolságból szemlélhetik az iskola belső működését.
A The Guardian szerzője szerint tévhit, hogy a diákok maguktól megtanulják az információkeresés technológiáját. Mikor betérnek a könyvtárba egy kutatási feladattal, fogalmuk sincs, honnan induljanak el. Gyakran a Google-höz fordulnak, ami általában a Wikipédiára vezeti őket. A Wikipédia jó forrás lehet, ha ismerik a helyes használatát. Sok diáknak ezt is el kell magyarázni. Az egyetem már nem fogadja el megfelelő hivatkozásként a közösségi enciklopédiát.
A könyvtárosok viszont megmutathatják, hogyan kell könnyedén hiteles, releváns információforrást találni. Információs műveltséget tanítanak. Információk megtalálását, értékelését, bírálatát, használatát, hivatkozását. Ezt a tudást a tanárokkal is meg lehet osztani. A könyvtárak szívesen segítenek a tantárgyakkal kapcsolatban is az információgyűjtésben és kiértékelésben. Megnézni, mit találtak a diákok, kiküszöbölni a plágiumot, megtanítani a jegyzetkészítést.
A kutatás kezdésékez legjobb maga a könyvtári adatbázis. Ha a tanárok elkezdik értékelni az iskolai könyvtárat, akkor a diákok is nyitottabbak lesznek rá. Ha többnek tartják könyvtárost, mint fénymásoló és a késedelmes könyvek miatti pénz beszedője. Együtt állíthatják össze a tantárgyakhoz a legjobb linkgyűjteményt. Bemutathatják az információs műveltség értékét a tanterven átívelően. Ez a feladat természetesen illeszkedik a könyvtárosok munkájához. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról