Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Négyből egy alkalmazott az internet rabja

Amíg az alkalmazottak 25%-ka vallotta azt, hogy az internet rabja a munkahelyén is, addig a céges jelentések csak 8%-ra becsülik ezt az arányt - állítja a Websense Inc. egy nemrégiben megjelent tanulmányában.

Egyes internetes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az alkalmazottak netfüggősége súlyos jogi és termelékenységi problémákat okozhat a vállalatok számára.

A felmérés 305 irodai alkalmazottat és 250 emberierőforrás-menedzsert kérdezett meg az Egyesült Államokban olyan vállalatoktól, amelyek mindegyikének létszáma meghaladta a 38 000 főt. A felmérésből kiderült, hogy a dolgozók átlagosan a hétből egy teljes napot töltenek el a munkaidejükből azzal, hogy az interneten szörfölnek és egyáltalán nem a munkájukhoz kapcsolódó website-okat nézegetnek. A dolgozók 24%-a körében a vásárlói oldalak a legnépszerűbbek. A híreket 23%, a pornóoldalakat 18%, a szerencsejáték oldalakat 8%, az aukciós oldalakat 6% találta a legérdekesebbnek.

Talán a legfontosabb információ az volt ebben a felmérésben, hogy a legtöbb alkalmazott mániákusan szereti a weboldalakat látogatni munkaidő alatt. Pl. 67%-uk rendszeresen olvassa a híroldalakat személyes okokból, 37%-uk pedig az irodájában nézegeti a vásárlói és aukciós oldalakat. Továbbá 2%-uk a pornóoldalakat és másik 2%-uk a szerencsejáték site-okat is rendszeresen látogatja munkaidőben.

"A felmérésből kiderül, hogy a munkahelyen magáncélból internetező dolgozók aránya 25-50% között mozog - nyilatkozta Dr. Marlene Maheu internetes szakértő. - Ez azt is jelenti, hogy a dolgozók fizetést kapnak azért, hogy nem a munkájukkal törődnek."

Amíg sok alkalmazott előszeretettel látogatja ezeket az oldalakat munkaidőben, addig egyre több vállalat megpróbálja korlátozni a hozzáférést. Pl a cégek 78%-a letiltja a hozzáférést a pornóoldalakhoz, 47%-uk a szerencsejátékokhoz, 20%-uk a vásárlói és aukciós oldalakhoz és 4%-uk még a hírekhez sem ad engedélyt belépni.

A kutatás kimutatta, hogy élesen eltér az, amit a dolgozók valóban tesznek a munkahelyükön attól, amiről a vállalat vezetői tudnak. Az ellenőrizetlen és teljesen korlátozások nélküli internethasználat e felmérés eredményei szerint komoly gondokhoz vezethet a vállalatoknál.

Hírforrás: Infinit Hírlevél, No.168, szept. 5. link
2002. szeptember 10.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=negybol_egy_alkalmazott_az_internet_rabja
Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, No.168, szept. 5. link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról