Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Néhány dán könyvtári statisztikai adat

Az 5,3 millió népességuű ország közkönyvtárainak világában a 275 önkormányzat fenntartásában 252 központi és 529 fiókkönyvtár, továbbá 52 bibliobusz tevékenykedik összesen közel 500 könyvtári személyzettel és 32 milliós állománnyal. 2000-ben összesen 73 millió kölcsönzést értek el, azaz lakosonként csaknem 14-et (a hazai négyszeresét). A nem hagyományos dokumentumok ebből csaknem 20%-ot tettek ki. Az éves gyarapodás meghaladta a 2 millió dokumentum nagyságrendet, vagyis lakosonként a 0,4-es értéket (ez itthon 4 milliós gyarapítást jelentene, a mai négyszeresét). A közkönyvtári kiadások (2,4 milliárd dán korona) közel 60%-a bérköltség, az állománygyarapítás 14,5%, s további 26% megy egyéb (működtetési stb.) kiadásokra. A nemzeti, felsőoktatási és egyéb szakkönyvtárak száma 191, ezek közel 1800-as személyzettel tevékenykednek (1998) a 38 milliós állomány birtokában (gyarapodásuk egy év alatt 1,5 milliót tett ki). A teljes ráfordítás 735 millió korona: ebből 61% bérköltség és 22% a gyarapítás aránya. Egy év alatt 777 ezer dokumentumot szolgáltattak a könyvtárközi kölcsönzés keretében, ami jól működő dokumentumellátó rendszerről tanúskodik

Hírforrás: Sonevend Péter, link
2003. március 05.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=nehany_dan_konyvtari_statisztikai_adat
Régebbi hírforrás(ok): Sonevend Péter, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról