Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Néhány nap alatt megosztja online akadálymentesítési tapasztalatait a Lipcsei Egyetemi Könyvtár

"Szinte akadálymentes" - Egy weboldal akkor minősíthető így, ha a gépi keresőrendszerek könnyen indexelik; a használók könnyen eligazodnak azon, hogy éppen hol tartózkodnak a weboldalon; jól követhető a navigáció; szükség esetén segítség áll rendelkezésre; a képernyő jól olvasható; és a funkciók a legkülönbözőbb eszközökön korlátozás nélkül igénybe vehetők.
A VuFind kiválóan alkalmas egyéni használói interfész kialakítására. Amikor valamelyik partnerintézmény új funkciót fejleszt, vagy valamilyen, a napi munka során észlelt hibát javít ki, a tapasztalatokat és eredményeket megoszthatja a többiekkel (országon belül és nemzetközi szinten egyaránt), és fejlesztéseit a többiek rendelkezésére bocsáthatja további felhasználásra. Ez a procedúra a szándéktól a megvalósításig akár néhány nap alatt lebonyolítható.
A Lipcsei Egyetemi Könyvtár eddig a következőket érte el az online katalógus akadálymentesítése terén: javították az oldalstruktúrát és a navigációt; élő chatfunkciót indítottak; gondoskodtak arról, hogy a katalógust okostelefonról, táblagépről és laptopról is jól lehessen használni; lépéseket tettek a keresőmotorokra való optimalizálás és a schema.org attribútumok gazdagítása érdekében; javították a katalógus olvashatóságát a képernyőolvasó eszközök számára; akadálymentesítették az űrlapokat; fejlesztették a billentyűzettel történő navigációt.
2018-ban maga a Lipcsei Egyetem is átalakította weboldalát hasonló szellemben. Egyszerűsítették a menüstruktúrát, a weboldal nyelvezetét, ellenőrizték az oldalstruktúra következetességét és logikus voltát. Hosszabb távon tervezik a jelnyelv alkalmazását és a tartalom felolvasását is a fogyatékkal élők számára.
2019 őszén az összes VuFind alkalmazást, elsősorban a katalógusokat átállítják a legfrissebb verzióra. Az akadálymentesítés kis lépésekben, de folyamatosan zajlik, és mindenképpen megéri az erőfeszítéseket. ("Szinte akadálymentes" katalógus nyílt forráskódú szoftverrel: a Lipcsei Egyetemi Könyvtár gyakorlati tapasztalatai; ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról