Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Nem a könyvtáros, hanem a használó szerzeményez

A St. Edward's University egy katolikus bölcsészettudományi egyetem a texasi Austinban, kb. 4300 hallgatóval. Könyvtárának állományépítési gyakorlata 2010 óta teljesen megváltozott: a beszerzendő művek címenkénti válogatása helyett tömeges, automatikus, használói igényeken alapuló e-könyv beszerzés folyik. A DDA (demand-driven acquisition) [más cikkekben: PDA patron driven acqusition (KIT)] program, a webméretű keresőrendszer, az egyetemi igényeket kiszolgáló e-könyv szolgáltatások, az Amazon által biztosított kétnapos szállítás, a katalógus kötegelt és automatikus módon történő építése - ezek felhasználásával alkalmazkodott a könyvtár a megváltozott igényekhez, az egyre gyorsuló tempóhoz. A kezdő lökést mindehhez egy 2011-es épület-felújítás adta, amikor a használók és a könyvtárosok egy évig nélkülözni kényszerültek a nyomtatott állományt.
2010-től kezdve áttértek a sokkal gyorsabb beszerzést és hozzáférést nyújtó új technológiákra és szolgáltatásokra. Átpártoltak az EBL e-könyv forgalmazóhoz. Itt a könyvekhez tartozó MARC rekordok tartalomjegyzéket és tartalmi összefoglalót is tartalmaznak. A könyvtárközi kéréseknél felkínálták a használóknak a hagyományosnál sokkal gyorsabb e-dokumentum beszerzési lehetőséget, mellyel sokan éltek is. Szintén az EBL szolgáltató igénybevételével áttértek a használói igényeken alapuló (DDA) beszerzésre. Ez 2011-ben 25 ezer (nyomtatott dokumentumhoz tartozó) rekordot jelentett, ami 2013-ra kb. 80 ezerre nőtt, az elektronikus könyveké pedig már 300 ezer felé járt. Az EBL a heti kb. 1000 tételt kötegelt formában tölti fel a katalógusba. A könyvek, e-könyvek, DVD-k, streaming videók, folyóiratok adatait az EBSCO Discovery Systems keresőfelületéről lehet elérni. (A hozzáférés ethosza: hogyan alakította át állományépítési gyakorlatát egy kis egyetemi könyvtár?; ref.: Fazokas E.)

Régebbi hírforrás(ok): Nagyobb könyvforgalmat akarsz? -- Szerzeményezzen a használó! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról