Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nem az egész épület a könyvtáré - és ez az Oodi egyik erőssége

Nagyobb városokban növekszik a könyvtárak státusza. Nemcsak a városmarketing attrakciója, nemcsak a 100 éve független ország jubileumi projektje, hanem világhírűvé vált épület, turistaattrakció. Ilyen a néhány hónapja átadott Oodi, Helsinki emblematikussá vált könyvtára - számolt be a múlt heti MKE-konferencián Tuula Haavisto, a Helsinki Városi Könyvtár kulturális igazgatója.
Az épület 10 000 négyzetméteres, és 90%-a (!!!) a használók által igénybe vehető terület. Közel 100 millió eurós építési költségének kétharmadát állta Helsinki városa. Számtalan zöld megoldás segíti környezetbarát fenntartását.
"Az Oodi a polgárok saját háza, ahol a kultúra és a tudás használható és egyben elő is állítható egyedül és közösségben." - mondta az előadó a hivatalos szöveget. De szavaiból úgy tűnt: ez több, mint megszokott szlogen.
Az épületben nincs egyedül a könyvtár, így kihasználhatja a szinergiákat három önkormányzati, négy azon kívüli intézménnyel, és számos ideiglenes partnerrel.
"Az Oodi könyvtári részlegként nyílt, nem üzleti alapon működő nyilvános tér, amelybe évi 2,5 millió látogatót várnak. Célja a minél működőképesebb város. Ehhez kínál információt és készségfejlesztési lehetőséget: helyet ad a közösség tagjainak alkotásához. Az értékelőállítás tehát jelentős részben nem a könyvtár, hanem a használók által történik. Az épület mindeközben Töölönlahti pihenő-városrész (Helsinki körzete) kulturális tere. Úttörő az intelligens mindennapokban, úgy mint fablabok, virtuális szolgáltatások, robotok. Könyvtár - minden érzéknek; ugyanis minden napra kínál programokat." - volt olvasható a kivetített dián.
A könyvtárépítési projektet a polgárok és a partnerek bevonásával végezték. Kb. 20 különböző projektet találtak ki arra, hogy bevonják őket a tervezésbe. Pl. "álmokat" gyűjtöttek (2012-13) a tervezés eszközeként, melyből 8 tematikus jelentést készítettek a hivatalos tervdokumentációhoz. A helyi közösség tagjait is kérdezgették: minél közelebb volt a megnyitás, annál konkrétabban.
Konferenciaszervezők gyakran az egész könyvtárt kivennék. Ez dilemmát jelent a könyvtár vezetőinek, mert ugyan hasznos a bevétel, de lefoglalhatja-e az épületet egy a többieknél fizetőképesebb közösség? (folytatjuk) (összeáll.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról