Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Nem az első eset, hogy a közkönyvtári rendszer csuklás nélkül elmegy 'aranybányája' mellett

Szeifert Dezső kommentárja a könyvtárak által készíthető - most éppen - rezsikrízis portál hiányával kapcsolatban:

Úgy látom, hogy velem és a FSZEK Közhasznúval a 80-as évek végén, 90-es évek elején "kihalt" a köznapi információ a könyvtárakban. Persze elemezték is azóta. Meg azt is sikerült megállapítani, hogy ez a fajta NEM információ, hanem adat. :) Tehát mint ilyen, nem kötődik feltétlenül dokumentumokhoz. Ergo: nagy része könyvtáridegen és felesleges.
A konkrét felvetéshez: azért az MVM tájékoztatásával kapcsolatban feltennék néhány kérdést, amihez - tételesen kifejtve, azaz megérthetően, EGYBEN leírva - kérek linket:
- Mennyi egy-egy néven nevezett havi ELFOGADOTT diktálható maximum m3 mondjuk diktálás esetén?
- Hogyan áll össze egy adott helyen a fizetendő 1 m3-ért?
- Miért nem érdemes az MVM helyi kirendeltségénél sorban állni számlaügy kivételével?
És még sorolhatnám, beleértve a villanyt meg a távfűtést is.
A felvetésed egyébként jogos, és azt látom, hogy igény is lenne, de inkább volt rá. A Facebook népe átvette az ilyenekről szóló "tájékoztatást". Aminek a 99%-a "vak vezet világtalant". Az MVM meg a "podcastjaival" és a tájékoztatásával lemaradt, illetve evidenciákról beszél. Mivel általában egy adott KONKRÉT probléma foglalkoztatja az embereket, EGY választ keresnek. De az nincs. 4-7 "help" elemből kell(ene) összerakni a "nem biztos, hogy úgy lesz" megoldást. A "helpszövegek" gyakran bikkfanyelvű megfogalmazásait az olvasás-megértés pillanatnyi mélyrepülésével kombinálva nincsen sok kétségem az eredményességről. Sajnos ennél egyszerűbb dolgokat is mostanában "le kell fordítani" egy max. 8 éves gyerek (de inkább 6) színvonalára. És ha lehet, max. 5 sorra. És ezért sem válasz az sem, hogy végtelen a problémák kombinációja.
Mindegy. Nem ez az első eset, hogy a közkönyvtári rendszer csuklás nélkül elmegy az "aranybányája" mellett.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról